czwartek, 26 września 2013

Szarlotka "Niebieskie migdały".


IMG_2108

Są takie powroty. Te, które nas cieszą, o których marzymy przez długi czas. I takie, które przyjmujemy ze smutkiem lub obawą, ze świadomością konieczności, poczuciem, że tak właśnie trzeba, bo trzeba żyć dalej. Zostawić za sobą to, co było. Nawet, jeśli była to jedna z najsmutniejszych wiadomości, jaką w życiu otrzymałeś.
Przez wiele dni nie potrafiłam napisać słowa. Ani myśleć o czymkolwiek innym. Ale czas wracać. Bo powrót jest możliwy. Tylko ja już nie taka sama. Wybaczcie tę tajemniczość. Ale też mam poczucie, że nie mam prawa pisać tutaj o tym, co dotyczy niebezpośrednio nas a bardzo bliskich nam osób.
Postaram się nadrobić zaległości, znaleźć siły i czas by podzielić się z Wami naszymi wakacyjnymi wspomnieniami, napisać o wynikach konkursu, kiedy zostaną ogłoszone…
Tymczasem jednak ciasto, podobno – cytuję – fenomenalne. Ci, którzy zaglądają tu częściej wiedzą, że jabłeczniki to moja wielka słabość. W ogóle – jabłka. Tutaj znajdziecie zebrane przepisy Addio na słodkości i dania wytrawne z jabłkami w roli głównej. Polecam gorąco.

IMG_2116


Niebieskie migdały
Na ciasto:250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
1 żółtko (białko zachowujemy)
125g schłodzonego masła
2 łyżki zimnego alkoholu (Calvadosu, cydru, białego wina, lub żubrówki)

Ponadto:
300g konfitury morelowej
1 kg jabłek na szarlotkę (obranych i pokrojonych w kostkę)
1 laska wanilii (lub najlepiej starte ziarno Tonki)
2 łyżki soku z cytryny
gotowe ciasto francuskie (250g) – jeśli kupujemy mrożone – musimy je wcześniej rozmrozić 

Na wierzch ciasta:
100 g masła
100 g cukru
150 g płatków migdałowych
3 łyżki miodu
1 białko
1 jajko
Przygotowanie:
1.Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W środku robimy zagłębienie. Wsypujemy cukier, dodajemy żółtko , pokrojone na mniejsze kawałki masło i alkohol. Zagniatamy ciasto. Wykładamy je do foremki, którą wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
3. Podpiekamy ciasto 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika do lekkiego wystudzenia.
4.Przygotowujemy jabłka. Obieramy je i kroimy w dużą kostkę. Spryskujemy sokiem z cytryny i łączymy z Tonką lub wanilią wyskrobaną z wnętrza laski. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
5.Przygotowujemy masę na wierzch ciasta. Masło i cukier rozpuszczamy w garnku, dodajemy migdały i miód. Krótko gotujemy. Studzimy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajko, następnie łączymy delikatnie z ubitym na sztywno ze szczyptą soli białkiem.
6. Ciasto smarujemy konfiturą morelową. Układamy na nim jabłka.
7. Na jabłkach rozkładamy ciasto francuskie.
8. Na ciasto francuskie wykładamy masę migdałową.
9. Pieczemy 45min. w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Warto sprawdzić po pół godzinie, czy wierzch ciasta nie przypiekł się zbyt mocno – wówczas przykrywamy je folią.
10. Studzimy całkowicie przed podaniem. Ciasto z każdym dniem smakuje lepiej i lepiej.

IMG_2084
Smacznego!

środa, 4 września 2013

KONKURS! KONKURS!


 
UWAGA!
Konkurs przedłużono do 22 września - niedziela - do godziny 23:59.
Kto się nie skusił wciąż ma szansę!


W powrotach do domu tym, co sprawia mi najwięcej radości jest zachwyt dzieci.
- Ooo! Moje podusie! I moje łóżko! Jakie miękkie, mogłabym tak leżeć i leżeć! Moje karty i diabolo! Mamo! Kupiłaś nowy kosz na piłki! I obrus do kuchni taki nowy! (Tylko do pierwszego śniadania).
 
Wszystko wydaje się nowe, zmienione naszą nieobecnością, a przecież wciąż to samo, tylko oprószone lekko kurzem i zapomnieniem.
 
Chorwacka optyka wprawia i mnie w zachwyt nad zielenią, której wydaje mi się tak wiele wokół. A kota mogłabym spokojnie pomylić z tygrysiątkiem – tak dobrze wygląda w porównaniu z tymi, które karmiliśmy tam na wyspie.
 
Obchodzę każdy kąt, w poszukiwaniu właściwie nie wiadomo czego konkretnie. Pod koniec dnia po wstawieniu entej pralki siadam sobie przy kuchennym stole z kubkiem herbaty w dłoni i już wiem. Wróciliśmy do Domu. Zadamawiamy się na nowo, pospiesznie. Wrażenia ostatnich tygodni zyskują statut wspomnień a nowe obowiązki szkolne zaprzątają niemal całą uwagę. Pierwszego szkolnego poranka, mam wrażenie, ze nie uda mi się zdążyć, mimo całego tego zapasu czasu na ekranie budzika.  Smarując kolejną kanapkę uświadamiam sobie, że to brak automatyki ruchów tak spowalnia cały proces. Nie ma obaw jednak, koniec tygodnia z pewnością przywróci dawny porządek.
 
Po pierwszym dniu pracy z przywiezionych z Chorwaci brzoskwiń przygotowuję sobie grzanki. Proste ale niebanalne. I nawet jeśli może się wydawać, ze składniki główne nie bardzo do siebie pasują to wcale tak nie jest. Spróbujcie koniecznie! Nieprzekonanym polecam zamienić ser z zielona pleśnią na ser kozi, to już nie ten sam efekt a jednak wciąż może zachwycić.
 
I to w związku z tym przepisem chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie organizowanym przez platformę Cooklet.
 
Zasady są proste. Wystarczy przygotować grzanki z przepisu podanego poniżej zrobić zdjęcie i kliknąć przycisk Cookd umieszczony na końcu tego postu. Następnie dodajemy zdjęcie i czekamy na ogłoszenie wyników. Komisja konkursowa wybierze 3 zwycięskie blogi miedzy innymi na podstawie ilości przesłanych przez Was zdjęć. Jedna osoba może dodać tylko jedno zdjęcie. Dlatego tak ważna jest Wasza mobilizacja. Zdjęcia możecie dodawać do 22 września 2013, do godz. 23:59.
 
Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.
 
A co jest do wygrania?
 
I Nagroda - Grand Prix:
- 350zł (w formie voucheru na wykorzystanie w sklepie fabrykaform.pl oraz zestaw książek kucharskich lub zestaw książek kucharskich

II Nagroda Cooklet Prize:
- 150zł (w formie voucheru na wykorzystanie w sklepie fabrykaform.pl) lub zestaw książek kucharskich

III Nagroda Cooklet Prize :
- 150zł (w formie voucheru na wykorzystanie w sklepie fabrykaform.pl) lub zestaw książek kucharskich
 
Książki, które wchodzą w skład zestawu to: The Jewelled Kitchen, Bethany Kehdy (z bloga Dirty Kitchen Secrets) oraz I love Toscana, Giulia Scarpaleggia (z bloga Jul’s Kitchen).
 
Zachęcam Was gorąco do udziału.
 
PS. Wpis wakacyjny w przygotowaniu.
 


Grzanki z brzoskwinią, serem z zielona pleśnią i czerwonym pieprzem
 
Składniki:
kilka kromek chleba
1 duża brzoskwinia
150-200 g sera z zieloną pleśnią
 
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Kroimy brzoskwinie na plasterki. Rozdrabniamy ser.
3. Ser rozkładamy na kromkach chleba, obkładamy kawałkami brzoskwini. Oprószamy mielonym czerwonym pieprzem.
4. Pieczemy do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać.  

 


IMG_2059
 
 
Smacznego!

poniedziałek, 2 września 2013

Rożki z musem jabłkowym.


IMG_0841

To juz ostatni wpis wakacyjny w tym roku. Powoli wracamy do rzeczywistości. (To wiadomość akurat nie do końca pewna... taka wada zdalnej publikacji, wyprzedzającej czas i zdarzenia, których przewidzieć nie sposób...)
A więc mam nadzieję, że wszystko potoczyło się dobrze i już niedługo pokażę Wam nasze wakacyjne wspomnienia... oraz zaproszę do udziału w ciekawym konkursie... 

Do przeczytania w środę... Kochani!

IMG_0839

Rożki z musem jabłkowym 

Składniki:
Na ciasto:
250 g kremowego twarożku
100 g masła
1 żółtko
175 g semoliny
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 g drożdży instant 

Na mus jabłkowy:
500 g obranych i pokrojonych w dużą kostkę winnych jabłek
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
6 łyżek Calvadosu
50 g cukru
2 łyżki skrobi (użyłam kukurydzianej, może być ziemniaczana)

Dodatkowo:
jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy mus. Jabłka zasypujemy cukrem, zalewamy 4 łyżkami Calvadosu i sokiem z cytryny. Gotujemy do momentu aż jabłka się rozpadną a część wody odparuje. Miksujemy. Dodajemy cynamon, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. W pozostałych 2 łyżkach Calvadosu rozpuszczamy skrobię, dodajemy ją, cały czas mieszając do musu, gotujemy. Studzimy całkowicie przed nałożeniem do rożków.
2. Przygotowujemy ciasto. Łączymy obie mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy żółtko, dodajemy twarożek i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy na czas nagrzania piekarnika.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy nożem trójkąty, nakładamy mus, sklejamy dokładnie brzegi.
5. Pieczemy 10 minut bez nawiewu i kolejnych 7 z nawiewem. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.



IMG_0830
Smacznego!