czwartek, 28 sierpnia 2014

Dżem śliwkowy z mango.


IMG_8632

Fajnie jest czasami wejść na drzewo, by strząsnąć z niego owoce. Zebrać je z koca, który pod nim leży, usiąść i pomyśleć, co by tu z nich wyczarować. 

Obrałam śliwki ze skórek zachwycając się ich słonecznym wnętrzem i połączyłam z równie słonecznym mango. Do tego sok z cytryny. Pychota. 


Dżem śliwkowy z mango

Składniki:
750 g obranych ze skórki i pozbawionych pestek śliwek (najlepiej renklod lub mirabelek)
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 mango

Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki.
2. Umieszczamy w garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, mieszamy, gotujemy na średnim i potem na małym ogniu.
3. Po godzinie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango.
4. Gotujemy.
5. Przed przełożeniem do słoików miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pasteryzujemy. 


IMG_8643
 
Smacznego!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Burgery z indyka z cukinią Yotama Ottolenghi.


IMG_7093

"Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi to moja ulubiona książka kucharska. Mogłabym wypróbować wszystkie przepisy, które zawiera. I pewnie bym się nie zawiodła.

Polecam Wam dziś 2 z niej przepisy. Na burgery i sos z kwaśnej śmietany. Komosa z ryżem to nasz ulubiony dodatek obiadowy. Przekonały się do niego nawet dzieci, że o cud-mężu nie wspomnę. A taką sałatkę z pomidorów w sezonie warto jeść jak najczęściej. Polecam gorąco.


IMG_7114



Burgery z indyka (Burgers de dinde et de courgette à l'oignon nouveau au cumin)

Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 duża cukinia (około 200 g) starta na jarzynowej tarce
40 posiekannego szczypiorku razem z cebulkami
1 jajko
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
olej do smażenia

Przygotowanie:
1.       Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2.      W misce łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy.
3.      Formujemy burgery o wadze ok. 45 g każdy (uzyskamy ich około 18)
4.      Burgery przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, obsmażamy około 4 minut, aż się zezłocą.
5.      Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 5-7 minut.



Sos z kwaśnej śmietany z sumakiem

Składniki:
100 ml kwaśnej śmietany
150 g gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 ½ łyżki oliwy
1 łyżaka sumaku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
1.       Łączymy wszystkie składniki w salaterce.
2.      Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby całośc się przegryzła.





Sałatka z pomidorów

Składniki:
3 duże pomidory
1 duża szalotka ok. (50 g)
2-3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
sól, pieprz
duża garść mieszanych oliwek bez pestek
3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Opcjonalnie:
uprażone pinie lub słonecznik
płatki parmezanu

Przygotowanie:
1. Pomidory zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwile. Odcedzamy na sitku. Nacinamy nożem, obieramy ze skorki. Kroimy w dużą kostkę. 
2. Przekładamy do salaterki, w której łączymy je z szalotką, ziołami i pokrojonymi na mniejsze części oliwkami. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku. Posypujemy piniami i/lub parmezanem.



Quinoa z ryżem i papryką

Składniki:
75 g trio quinoa
45 g ryżu basmati
1 łyżka gomasio (możemy zastąpić uprażonymi ziarnami sezamu)
2-3 łyżki posiekanej drobno kolendry (zastępujemy pietruszka lub większą porcją mięty)
1 czubata łyżka posiekanej mięty
1 czerwona papryka (jeżeli nie mam pod ręką lub to nie sezon na paprykę zastępuję ją suszonymi płatkami papryki lub 1 łyżką pul biber)
posiekana drobno szalotka (ok. 50g)
50 g jasnych rodzynek lub suszonych moreli
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziarna quinoa przesypujmy na sito, przelewamy wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 200 g wody, zagotowujemy. Kiedy woda bulgocze zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dosypujemy opłukany wcześniej ryż. Mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i pozostawiamy na 10 minut.
2. W tym czasie posiekaną szalotkę podduszamy na odrobinie oleju kokosowego (można zastąpić słonecznikowym lub rzepakowym). Należy uważać, żeby jej nie spalić, przypalona cebula robi się gorzka.
3. Zalewamy wrzątkiem rodzynki.
3. Jeśli używamy świeżej papryki, dodajemy ją drobno posiekaną do cebuli i dusimy do miękkości.
4. Siekamy miętę i kolendrę.
5. Lekko przestudzony ryż z quinoa łączymy z pozostałymi składnikami i odsączonymi rodzynkami. Mieszamy. Doprawiamy.

Smacznego!

piątek, 22 sierpnia 2014

Tian.


IMG_8609


Letnią porą tian jest jedną z moich ulubionych potraw. Niemal zawsze z pomidorami, dziś także z rybą. Szybko i nieskomplikowanie. Możecie użyć zwykłej mozzarelli. Choć ta z mleka bawolego jest już dostępna w Polsce. Polecam gorąco.


IMG_8599


Tian

Składniki:
1 duży pomidor
300 g dorsza bez skóry
30 g tartego parmezanu
świeża bazylia lub kolendra
sok z limonki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 kula mozzarelli z mleka bawolego

Przygotowanie:
1.       Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2.      Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, rozporowadzamy.
3.      Na dnie naczymia układamy rybę, najlepiej w dwóch kawałkach.  Skrapiamy sokiem, oprószamy solą i pieprzem.
4.      Na kawałkach ryby układamy po plastrze pomidora, następnie mozzarelli.
5.      Resztę pomidora skrajamy w dużą kostkę i układamy obok ryby w naczyniu.
6.      Całość skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i ziołami.
7.      Pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy.
 

 IMG_8613

Smacznego!

środa, 20 sierpnia 2014

Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim.


IMG_7305

Bardzo lubię takie przepisy. Których czas wykonania zajmuje tak niewiele czasu i wysiłku, by nasz apetyt nie zdążył niebezpiecznie wzrosnąć.

W pełni sezonu na śliwki, które powinniśmy teraz jeść podwójnie...


IMG_7298



Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim

Składniki na 4 porcje:
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii
6 śliwek wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki
1 łyżka masła
300 g jogurtu greckiego
30 g pistacji (uprażonych i grubo posiekanych)

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.
2. W misce łączymy miód, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy. 3. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy pokrojonym na kawałki masłem.
4. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. (To zależy od stopnia dojrzałości śliwek. Może się okazać, że już po 10 minutach śliwki będą miękkie, także nie odstępujemy piekarnika na krok).
5. Do 4 małych szklanek wkładamy małe porcje śliwek razem z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dodajemy jogurt i znowu śliwki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pistacjami (pistacje prażymy przez około 2 minuty na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu).


IMG_7316
 
 
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia prosto z targu"a zaprezentowała na blogu niezawodna Delimamma.
 
Smacznego!