wtorek, 29 grudnia 2015

Sylwestrowe kreacje 2015.


Jak tam Wasze nastroje? A przygotowania? Poniżej znajdziecie kilka inspiracji, które pomogą w organizacji sylwestrowego przyjęcia i oby po świętach udało nam się dopiąć wszystko aż po - ostatni guzik.

Wyśmienitej zabawy, Kochani - a tym, którzy jej imperatywu akurat w tę jedną noc nie odczuwają  - dobrych, wyjątkowych chwil.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 



 





czwartek, 24 grudnia 2015

Niech Wam się uda, co sobie wymarzycie!




Kochani Moi,
chciałabym życzyć Wam na ten szczególny czas
i każdy kolejny nowy dzień:
Prawdziwości, Miłości i Radości wokół
Nadziei, by jej nie zabrakło
Wiary, by poniosła
i Siły 
by stawiać dumnie czoła
każdej chwili w żmudnej codzienności.
Uśmiechajcie się i bądzcie dla siebie dobrzy...

Niech Wam się uda, co sobie wymarzycie!



wtorek, 22 grudnia 2015

Dania główne na święteczny obiad.

W tym roku chyba po raz pierwszy w historii Addio nie udało mi się przygotować dla Was żadnych nowych przepisów na świąteczny obiad. Chociaż więc  – przypominajka tych najbardziej sprawdzonych, cieszących się dużym powodzeniem.







Hachis parmentier




Kurczak z cytryna i cynamonem




























Smacznego!

Wegańskie, bezglutenowe, bez wyrzeczeń na Święta.

Z własnego doświadczenia wiem, że tylko naprawdę świetne ciastka czy pierniczki są w stanie zastąpić mi "tradycyjne" świąteczne wypieki. Nie mogą być zatem tylko bezglutenowe, albo wegańskie – one muszą być wyborne… Takie też są propozycje, które znajdziecie poniżej. Polecam gorąco!



Pierniczki weganskie, bezglutenowe












Smacznego!

Ciasta na Święta.



Zanim złożę Wam świąteczne życzenia, jeszcze kilka inspiracji, które mogą Wam się przydać. Często pytacie, co u nas podaje się na Święta. Jest kilka żelaznych punktów programu, wybieranych z listy, która znajdziecie poniżej. W tym roku, nowym punktem na liście jest sernik marcepanowy – absolutny hit, nawet wśród dzieci.










Smacznego!





poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sernik marcepanowy.



Ten sernik doczekał się już wielu komplementów, ot choćby takich - On jest doskonały...!

Polecam gorąco!




Sernik marcepanowy

Składniki:

 Na kruchy spod:
200 g ciasteczek typu Maria, digestive, petit beurre
2 łyżki kakao
100 g masła
 
Na masę serową:
215 g dobrego masła (miękkiego)
230 g marcepana
150 g cukru
60 g mąki
3 jajka
500 g twarogu
3 łyżki amaretto
100 ml śmietanki

Na dekorację:
75 g marcepana
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
1.       Przygotowujemy kruchy spód. Rozpuszczamy masło, studzimy przez chwilę. Ciasta rozkruszamy tłuczkiem, wałkiem lub najlepiej w melakserze do konsystencji piasku, łączymy z masłem i kakao. Powstałą masą wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do lodówki.
2.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.
3.      Przygotowujemy masę serową. W misie miksera umieszczamy masło, cukier i marcepan. Miksujemy na średniej prędkości do połączenia. Dodajemy mąkę, łączymy a następnie po jednym jajku, mieszając każdorazowo. Dodajemy zmielony trzykrotnie twarogm amaretto i śmietankę, mieszamy do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
4.      Do piekarnika na dno wstawiamy foremkę wypełnioną wodą.
5.      Ciasto wstawiamy powyżej i pieczemy ok. 80-100 minut. Studzimy przed podaniem.
6.      Dekorujemy  gwiazdkami wycinanymi z marcepana połączonego z kakao.







Smacznego!