poniedziałek, 14 listopada 2016

Jabłka w cieście francuskim.



Wielbicieli wypieków z jabłkami w roli głównej jest w naszej rodzinie wielu. Wszelkiego rodzaju placki, placuszki, ukochane racuchy z jabłkami, jabłkowe kisiele i ciastka z jabłkami w cieście twarogowym, że o szarlotkach i jabłecznikach nie wspomnę - to nasze ulubione domowe wypieki.

Zastanawiałam się ostatnio, jak wiele ich już przygotowałam. Pamiętam te pieczone w oknie na Zielonym Wzgórzu czy pierwsze domowe kisiele przygotowywane w moim rodzinnym domu. Także racuchy z jabłkami, które to były bohaterami pierwszych wpisów na Addio.  Tak wiele czasu minęło. Tyle wspomnień przybyło. Dzieciaki już prawie nas przerosły (na szczęście - nie wszystkie) a hasło - kto ma ochotę na jabłko, nie pozostaje bez odpowiedzi. Chętnych jest zawsze wielu. Jest jakaś magia w obieraniu ich i dzieleniu na mniejsze kawałki, po które natychmiast sięgają niecierpliwe łapki. To właśnie teraz taki czas, kiedy siadamy przy stole i obieramy sobie jabłka. Uwielbiam go.


Ten pomysł powstał w pociągu, w drodze powrotnej z pracy. Nie wiem jak i skąd, po prostu wyobraziłam sobie czynność przewlekania pasków ciasta przez jabłkowe obwarzanki. Były jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłam zaraz po powrocie do domu. Wersje testowe zniknęły natychmiast. Potem były kolejne podejścia, których nie udawało mi się sfotografować, aż wreszcie się udało. Są przepyszne. Polecam gorąco!


Jabłka w cieście francuskim (Apple rings in french pastry)

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
3-4 jabłka (świetnie nadają się do tego Jonagold, ale każde nierozpadające się, winne lub kwaskowe będą dobre)
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
cukier cynamonowy (1 łyżeczka cynamonu na 3 łyżki cukru kryształ)

Przygotowanie:
1.       Jabłka myjemy, obieramy. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Z każdego plastra wykrawamy gniazdo nasienne.
2.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
3.      Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4.      Z ciasta francuskiego wykrajamy paski o szerokości ok. 5 mm.
5.      Paskami ciasta owijamy plasterek jabłka przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym.
6.      Pieczemy ok. 10 minut z nawiewem, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy do zezłocenia.
7.      Po upieczeniu studzimy na kratce. Możemy jeszcze raz posypać je cukrem cynamonowym i podawać z lodami waniliowymi.


Ciastka świetnie smakują na drugi dzień ponownie opieczone w piekarniku przed podaniem. 





Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Fajny i prosty deser idealny do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wlasnie, procz smaku stanowi o jego sile :-)

      Serdecznosci

      Anna

      Usuń
  2. Świetny pomysł :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Polecam i pozdrowienia posylam :-)

      Anna

      Usuń
  3. Ależ one śliczne!
    Mi się ostatnio przyśnił sernik, i też nie potrafię wyjaśnić, skąd mi się to wzięło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach te sny kulinarnych bloggerow! Mozna by ksiazke napisac :-)
      Ciekawa jestem tego sernika :-)

      Buziaki

      Anna

      Usuń
  4. Sam pomysł na danie to jedno, ale te zdjęcia przesiąknięte jesienną aurą wręcz genialne. Świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojoj, dziekuje!

      Pozdrawiam serdecznie!

      Anna

      Usuń
  5. Super pomysł. Koniecznie muszę zrobić. Ciasto już mam a nie miałam pomysłu a teraz już wiem jak je wykorzystam . Dziękuje .

    OdpowiedzUsuń