wtorek, 10 stycznia 2017

Babka grejfrutowa.



Kilka lat temu zrezygnowałam z robienia noworocznych postanowień. Oczywiście, pokusa stawania się lepszym, wytyczania sobie celów, drzemie w tyle głowy zawsze. Ale na początku roku odczuwam głównie niepokój, coraz bardziej świadoma tego, jak wiele spraw może pójść nie tak, wbrew naszym oczekiwaniom czy staraniom. I może to mnie powstrzymuje i zatrzymuje na stanowisku obserwatora?

Taka zachowawczość zazwyczaj mi mija w miarę upływu tygodni. Zabieram się do działania, otrząsając z ramion resztki sceptycyzmu i snuję plany. Tymczasem zapadam w rodzaj letargu, spokojnej kontemplacji gromadząc energię, której zapasy, duże zapasy będą mi z pewnością potrzebne. Najlepszym dowodem chwilowej zapaści jest tekst, który właśnie czytacie. Wybaczcie. Jeszcze rano miałam sporo zapału. Teraz, blisko północy, kiedy deszcz dzwoni w szyby, opróżniam kieszenie z resztek optymizmu. I wiecie co? Nic. Może sen przyniesie nowe. Na pewno. Czego Wam i sobie życzę.

Ta babka jest naprawdę wyśmienita. Aromatyczna, lekka, puszysta, po prostu cudo. W głowie przygotowuję już kolejne wersje smakowe. Na pierwszy ogień pójdzie wersja z bergamotką. Polecam gorąco!






Babka grejfrutowa

Składniki:
190 g mąki plus dodatkowo do wysypania foremki
2 łyżki świeżo startej skorki z grejfruta (z 1-2 owoców)
100 g (1/2 szkl.) białego cukru
95 g (1/2 szkl.) ciemnego cukru
½ szkl. oliwy z oliwek
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki (30 ml) soku z grejfruta
80 ml (1/3 szkl.) maślanki lub jogurtu naturalnego

Na syrop:
2 łyżki cukru
1/3 szkl. (80 ml) soku z grejfruta

Na lukier:
2 łyżki (30 ml) soku z grejfruta
1 szkl. (120g) cukru pudru

Przygotowanie:
1. W misce palcami łączymy posiekaną drobno skórkę z grejfruta z dwoma rodzajami cukru. Dzięki temu skórka zmięknie i uwolni maksymalną ilość cytrusowej esencji.
2. Dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy na gładko. (Do tego momentu wykonujemy pracę bez użycia miksera).
3. Uzyskaną masę przelewamy do misy miksera. Dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
4. W osobnej misie łączymy suche składniki. W kolejnej maślankę z 2 łyżkami soku grejpfrutowego.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach.
7. Foremkę o wymiarach 12 x 25 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąką, wylewamy do niej ciasto, wygładzamy jego powierzchnię, stukamy jej spodem o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.
8. Przygotowujemy syrop. Cukier z sokiem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści.
9. Wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę. Nakłuwamy wykałaczką i nasączamy syropem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
10. Przygotowujemy lukier. Rozcieramy cukier z sokiem do uzyskania gładkiej masy. Polewamy ciasto.


Uwagi:
1. Użyłam tylko cukru brązowego w ilości 140 g.
2. Następnym razem oliwę zastąpię olejem o neutralnym smaku. Jak dla mnie smak oliwy był zbyt odczuwalny i prawie zdominował główny smak babki.  
3. Ilość soli zmniejszyłam o połowę.
4. Użyłam jogurtu naturalnego, gęstego 2%






Przepis pochodzi z książki Deb Perelman "Smitten kitchen czyli Nowy Jork na talerzu"

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I jeszcze lepiej smakuje :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      ANna

      Usuń
  2. O matko, jak apetycznie!
    Jak za babkami nie przepadam specjalnie, tak taka bym nie pogardzila!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. głowa do góry! zawsze jest ciasto-jest nadzieja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda - pasuje do niej smaczna herbatka :) my swoją robimy na przefiltrowanej wodzie z filtra fitaqua.

    OdpowiedzUsuń
  5. upieczona i pożarta!!! wspaniale delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna!
    Robiłam kiedyś grejpfrutową z różowym pieprzem - dobre to było, oj dobre... :)

    OdpowiedzUsuń