piątek, 27 stycznia 2017

Serinakaker. Norweskie kruche ciasteczka.


Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami. Z wyglądu naprawdę  niepozorne. Taki kamuflaż jednak nie na wiele im się zda. Wystarczy jeden kęs i przepadłeś.



Myślałam, że czasy chowania ciastek przed domownikami, po grudniowej akcji ukrywania pierniczków we wszystkich możliwych zakątkach kuchni, mamy już za sobą, a tu proszę . Ciacha są pyszne, mają konsystencję  "chewy" (naprawdę  nie wiem, jak to przetłumaczyc) lub chrupiącą, jeśli pozwolimy im się  podpiec dłużej w piekarniku, ale są świetne. I bardzo wciągające. Polecam gorąco!




Serinakaker 


Składniki: na około 45 sztuk
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
125 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
15 g cukru perłowego*
30 g migdałów (mogą być w skórkach)


*użyłam cukru cytrynowego, który w połączeniu z wanilią smakuje idealnie. Przepis na cukier cytrynowy znajdziecie poniżej.

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy masło, siekamy, a następnie rozcieramy palcami.
2. Wbijamy jajko, dodajemy wanilię i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
3. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy około 3cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc.
4. Schłodzone ciasto kroimy w plastry grubości 3-4 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
5. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim ciasteczka. Posypujemy posiekanymi migdałami i cukrem.
6. Pieczemy w 200 st. przez 7-9 minut.
7. Studzimy na kratce.

Przepis pochodzi z blogu Pożeraczki. Gin! Dziękuję Ci bardzo!

Cukier cytrynowy

Składniki:
1 szkl. cukru (używam trzcinowego) ale może być też biały
7 g skórki cytrynowej posiekanej bardzo drobno

Przygotowanie:
Składniki łączymy, mieszajac dokładnie. Zamykamy w szczelnym słoiku.   
 





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ehhhh po prostu muszę je upiec! takie ciasteczka lubimy bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaka :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się ogromnie, że Wam smakowały. Ja też chowałam; ale niestety - ciężko coś schować przed sobą... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciacha do popołudniowej kawci! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry,
    czy taki cytrynowy cukier nadaje się do dłuższego przechowywania? W szafce?
    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń