A gdyby tak jednak zacząć sezon piknikowy? Wbrew wszystkiemu…

Wegetariańska pizza turecka, chlebek z miętą i parmezanem (Grand pain plat au parmesan et pesto), batbout, szwedzki chlebek czy langosze – jak ja lubię wszystkie takie wypieki. Przypomniałam sobie o nich i wyszukałam na blogu, kiedy naszła mnie wielka ochota na piknik, na majówkę. I w sumie – pomyślałam – kto mi zabroni? Upiec sobie taki chlebek, przełożyć ulubionymi dodatkami i wyjść na taras, albo tylko – zjeść przy otwartym choćby oknie – pogoda sprzyja wszak izolacji w domu i może to dobrze – lżej człowiekowi, bo go tak nie ciągnie, do lasu, na ryby, na łąki zielone 😉

Stąd dzisiejsze zestawienie prostych chlebów, chlebków i dodatków do nich oraz sałatek. Moich ulubionych. Polecam gorąco!

 

 

Batbout.

Majowe burze i piknikowe menu.

Alu kofta.

Chlebek szwedzki. Idealny na piknik.

Petit pain d’épeautre au potiron et gruyère.

Langosze

Sałatka z grillowanymi batatami.

Panzanella.

Rouleaux de printemps, spring rolls, lub po prostu wiosenne ruloniki

Nie zasypiaj gruszek w popiele…

Wiosenna sałatka ze szpinakiem.

Tabbouleh z quinoa, brokułami i miętowym pesto.

Sałatka z tuńczykiem i dressingiem musztardowym.

Pieczone ziemniaki z dipem serowo-czosnkowym.

Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *