Scroll down for the English version.
Zostało ich już mniej niż 50… Nie, żebym chiała kogokolwiek straszyć. Sama także chciałabym uniknąć związanego z tym stresu. Ale, od kiedy uświadomiła mi to ostatnio córka pierwsza, zaczynam się zastanawiać jak? Jak w pośpiechu codzienności znaleźć czas na przygotowania do Świąt? Gdzie upchnąć jeszcze wypiekanie i dekorowanie setek pierniczków, ciasteczek i innych świątecznych cudeniek? Czy i jak udadzą się wymyślone i przemyśliwane od kilku dni przepisy na ciasta? A Sylwester? Nie martwię się o kupowanie świątecznych prezentów a raczej o to, jak się zorganizować, żeby zdążyć i przeżyć ten czas świadomie i w spokoju, należytym skupieniu acz radośnie? I co – jeśli się nie uda?
I kiedy tak czytam to, co napisałam, myślę sobie, że przynajmniej ja już jestem zestresowana…
Zacznę więc od wstawienia ciasta na tradycyjne pierniczki – przepis znajdziecie tutaj. Co do reszty – pomyślę o tym jutro.
Przygotowane ostatnio przepisy czekają na publikację – dziś pierwszy z nich – na przepyszne brownie z quinoa. Co zaskakujące – posmakowało najbardziej wybrednemu członkowi naszej rodziny – synkowi drugiemu, lat 9, wzrost średni, waga piórkowa. Mnie także ujęło. Wilgotne, bardzo aromatyczne, pełne smaku. Polecam gorąco.
Best-Ever Chocolate Quinoa Cake
Składniki:
123 g quinoa
295 g wody (325 ml) wody
75 ml mleka
4 duże jajka
5 ml ekstraktu waniliowego
130 g masła
130 g cukru
80 g kakao w proszku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżezki sody
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Opłukujemy na sitku quinoa. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
3. Roztapiamy masło, przestudzamy.
4. Łączymy mleko, jajka i wanilię – miksujemy. Dodajemy ugotowaną komosę (500 ml) i masło – miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Łączymy cukier, kakao, proszek, sodę i sól. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek, miksujemy do połączenia składników.
6. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 lub 22 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kakao.
7. Pieczemy 40-45 minut lub do suchego patyczka.
8. Przekładamy na kratkę, studzimy.
Uwagi:
1. Przepis pochodzi z książki Quinoa 365: The Everyday Superfood.
Link do niego znalazłam go na blogu Sarah tutaj . Zmniejszając ilość cukru postępowałam zgodnie z przepisem książkowym. Sarah dokonała swoich zmian i zaproponowała ciekawą polewę.
Best-Ever Chocolate Quinoa Cake
Ingredients
2⁄3 cup (150 mL) white or golden quinoa
1 1⁄3 cups (325 mL) water
1⁄3 cup (75 mL) milk
4 large eggs
1 tsp (5 mL) pure vanilla extract
3⁄4 cup (175 mL) butter, melted and cooled
11⁄2 cups (375 mL) white or cane sugar
1 cup (250 mL) unsweetened cocoa powder
1 1⁄2 tsp (7 mL) baking powder
1⁄2 tsp (2 mL) baking soda
1⁄2 tsp (2 mL) salt
1 1⁄3 cups (325 mL) water
1⁄3 cup (75 mL) milk
4 large eggs
1 tsp (5 mL) pure vanilla extract
3⁄4 cup (175 mL) butter, melted and cooled
11⁄2 cups (375 mL) white or cane sugar
1 cup (250 mL) unsweetened cocoa powder
1 1⁄2 tsp (7 mL) baking powder
1⁄2 tsp (2 mL) baking soda
1⁄2 tsp (2 mL) salt
Instructions
Bring the quinoa and water to a boil in a medium saucepan. Cover, reduce to a simmer and cook for 10 minutes. Turn off the heat and leave the covered saucepan on the burner for another 10 minutes. Fluff with a fork and allow the quinoa to cool. Preheat the oven to 350°f (180°c). Lightly grease two 8-inch (20 cm) round or square cake pans. Line the bottoms of the pans with parchment paper.
Combine the milk, eggs and vanilla in a blender or food processor. Add 2 cups (500 mL) of cooked quinoa and the butter and continue to blend until smooth. Whisk together the sugar, cocoa, baking powder, baking soda and salt in a medium bowl. Add the contents of the blender and mix well.
Divide the batter evenly between the 2 pans and bake on the center oven rack for 40 to 45 minutes or until a knife inserted in the center comes out clean.
Remove the cake from the oven and cool completely in the pan before serving.
Frost if desired.
Divide the batter evenly between the 2 pans and bake on the center oven rack for 40 to 45 minutes or until a knife inserted in the center comes out clean.
Remove the cake from the oven and cool completely in the pan before serving.
Frost if desired.
Store in a sealed container in the refrigerator for up to 1 week or freeze for up to 1 month.
Smacznego!
Fantastyczne ! Pierwszy raz spotkałam się z takim ciastem, musze kiedyś je upiec w przypływie gotówki bo quinoa się ceni 😉
U mnie też już rozpoczęły się przygotowania świąteczne – ciasto na piernik staropolski rozpoczęło swoje vacatio legis. 🙂 A to czekoladowe wygląda obłędnie!
jaka średnice ma tortownica?
Juz dopisuje – ja uzylam malej 20 cm ale 22 tez bedzie dobra.
Pozdrawiam
Anna
wygląda smakowicie:)
Podoba mi się to ciasto. Muszę koniecznie wypróbować:)
świetne ciasto, robiłam już babeczki z quinoa, ale ciasta jeszcze nie próbowałam!
częstuję się:) wygląda idealnie!
Wygląda na cudownie intensywne, musiało być pyszne 🙂
Do mnie jeszcze jakoś nie dociera, że to tylko 50… A właściwie to już 49!
Wygląda jak babciny bardzo czekoladowy murzynek! 😀
cudowne zdjęcia! bardzo chciałabym spróbować tego ciasta 🙂