Bułki śniadaniowe z kokosową kruszonką.

 

IMG_8592


Kiedy wyjmuję z pieca drożdżowe wypieki niemal zawsze przypominają mi się moje pierwsze, oględnie mówiąc – nienajlepsze drożdżowe doświadczenia.

Dzisiaj wiem, że trzeba do tego po prostu cierpliwości i doświadczenia. A potem moglibyśmy już działać z zamkniętymi oczyma.

Te drożdżówki są wyjątkowe i to nie tylko ze względu na tę niesamowitą kruszonkę (mogą ze mną nie zgodzić się Ci, którzy kokosa nie lubią), ale także dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej (możemy ją w całości zastąpić mąką tortową, jeśli nie mamy jej pod ręką). Dzięki niej wydają się niemal kruche, tak są delikatne. Idealne na piknik. Polecam gorąco i życzę udanego długiego łykendu…

 

IMG_8586

 

Śniadaniowe bułeczki z kokosową kruszonką
 Składniki:
150 ml mleka
20 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru
150 ml wody
300 g mąki tortowej
200 g mąki kukurydzianej
2 żółtka
50 g cukru
szczypta soli
75 g miękkiego masła
Na kruszonkę:
35 g zmielonych migdałów
45 g wiórków kokosowych
szczypta soli
45 g masła
40 g cukru
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Rozkruszamy drożdże, zasypujemy je mąką i cukrem. Łączymy. Zalewamy mlekiem. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
2. Przesiewamy mąki, łączymy je z cukrem i solą. Wbijamy żółtka i dolewamy wodę. Wyrabiamy. Dodajemy rozczyn i na końcu miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
3. Ciasto uformowane w kulę przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę.
4. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy migdały, wiórki, sól i cukier. Dodajemy masło i łączymy do momentu uzyskania kruszonki. Wstawiamy do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części po 80 g każda. Formujemy bułeczki, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Uformowane bułeczki przykrywamy. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki. Odstawiamy.
8. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
9. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką.
10. Pieczemy 20-30 minut.
11. Studzimy na kratce.
IMG_8552

 

IMG_8597

Smacznego!
15 comments Add yours
  1. Patrz, a mi drożdżowe zawsze wychodziło :). Konfitura morelowa, albo raczej mirabelkowa 🙂
    A bułeczki porwałabym na piknik nad morzem w Twoim Towarzystwie? Tylko K I E D Y, psze Pani i czy w ogóle…???

  2. Moje początki z drożdżami także zaliczam do nieudanych, ale teraz nasza 'współpraca' się poprawiła, więc z chęcią wypróbuję takie drożdżowe bułeczki 🙂

  3. jakby mi ktoś takie bułeczki na śniadanie zrobił, to bym i o świcie wstała 🙂 piękne, a kokosowa kruszonka musi być przepyszna! pozdrawiam 🙂

  4. wypróbuję jak wrócę do domu.jestem bardzo ciekawa jak smakują z dodatkiem mąki kukurydzianej.robiłam wielokrotnie buchty z powidłami śliwkowymi,są przepyszne.

  5. Właśnie zjedliśmy,dodatek mąki kukurydzianej zmienia trochę smak,ale jak się nie spróbuje to się nie wie.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *