Cappuccino ze szparagów.

IMG_6474
Zupełnie straciłam głowę.
Kilka dni wyrwanych z kalendarza codzienności i pogubiłam się kompletnie. Rano,
po powrocie, nie mogłam się odnaleźć w kuchennym rytualne. Kot patrzył na moje rozpaczliwe
zmagania z materią ze stoickim, czyli właściwym sobie spokojem. Pomyślałam, że najważniejsze
jest, żeby dzieci dostały śniadania do szkoły; a resztę może się zdąży… Jeśli nie
-trudno, na śniadanie będą wspomnienia z lenistwa ostatnich dni.
Upal trochę pokrzyżował
nam plany, nie dało się zwiedzać bukolicznej Limburgii na rowerze. Zresztą taki
poziom pagórkowatości dla dzieci w każdej innej temperaturze byłby trudny do
zaakceptowania. No bo nikt przecież nie powie, że my dorośli nie dalibyśmy
rady.
Dzień dłużył się nieprzyzwoicie,
ptaki śpiewały jak oszalałe, czereśnie w sadach uginały się pod ciężarem brunatnych
owoców. Odpoczęliśmy i nabraliśmy ochoty na powrót tutaj jeszcze kiedyś.
Szparagi powoli oddają pola truskawkom, dlatego dziś polecam
Waszej uwadze prawdopodobnie ostatni przepis na szparagi w tym roku. Godny
polecenia także dlatego, że zdobył 3 miejsce w konkursie na najlepszy
europejski przepis, podczas tegorocznego festiwalu” Europa na widelcu”
we Wrocławiu, współorganizowanego przez Cooklet. Możemy nasze cappuccino podać
po prostu w formie kremu, bez śmietankowej chmurki, w miseczkach lub na talerzu
lub też zaserwować w zaproponowanej przeze mnie, bardziej eleganckiej, formie.
 
IMG_6472
Cappuccino ze szparagów,
ze skórką cytrynową, tymiankiem i parmezanem
 

Składniki: na 2 porcje
500 g białych szparagów
30 g tartego parmezanu
1 łyżka crème fraîche
2 gałązki świeżego tymianku
skórka otarta z 1 cytryny

Do podania:
100 ml śmietany 36%
szczypta soli 

Przygotowanie:
1. Odłamujemy końcówki szparagów. Obieramy.
2. Szparagi gotujemy na parze ok.12 minut. Zachowujemy 5 łyżek
z wody pozostałej po gotowaniu.
3. Ugotowane szparagi miksujemy z łyżką crème fraîche,
tymiankiem, skórką cytrynową i 5 łyżkami z wody pozostałej po gotowaniu. Doprawiamy solą.
4. Ubijamy śmietanę z odrobiną soli. Dekorujemy nią nasze
cappuccino.  

 

IMG_6467
Smacznego!
6 comments Add yours
  1. They help protect us, they fortify us, and they benefit us.
    For one thing, it's difficult to destroy
    a part of the cell without damaging the rest of the cell.
    Omega 3's are most prevalent in fatty, cold-water fish.

    Also visit my webpage Chris ashenden their website

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *