Chciałaby dusza do raju…

Zdarzyło się wiele lat temu, że pewna oczywistość obezwładniła mnie bardzo skutecznie i na długo. Pozbawiła zdolności działania swobodnego. Chciałam, to oczywiste, ale trzeba jeszcze było pokonać rodzące się wątpliwości, że może to jednak nie dla mnie. Nie umiałam. Wolałam poczekać.

Czekałam rzeczywiście długo – kilka dobrych lat, po drodze zapisując na koncie kilka wpadek, które wolałabym wymazać z pamięci. Może oczywiste jest dla wszystkich, że drożdże rosną, ciasto wychodzi z blachy, a chleby z foremek, że o bułkach nie wspomnę. Też tak myślałam na samym początku, ale kiedy wyciągnęłam z piekarnika kamienie zamiast bułek zniechęciłam się.  

A może to domena babć? Trzeba być starszym, bo to wymaga doświadczenia? (Wtedy rzeczywiście byłam młoda…)

Z czasem nabrałam pewności, że w końcu kiedyś musi się udać. I udało się, tak po prostu.

– Wiedziałem, że Ci się uda.

To w dużej części zasługa tego przepisu. Jest w nim tak dużo drożdży, że po prostu musi się udać, urosnąć, zachwycić. No i nie trzeba go wcale wyrabiać. Wystarczy wymieszać. Cudownych aromatów drożdżowego ciasta przenikających domowe kąty i wygłodniałe zmysły nie zastąpi nic. NIC.

I znowu jestem młoda, jak wtedy gdy drożdżowe piekła moja babcia – tylko, że tym razem nie obawiam się efektu końcowego. Jest oczywisty. Spróbujcie.

Ciasto drożdżowe – moje ulubione, bardzo proste

 Składniki:

Na ciasto:

100 g świeżych, rozkruszonych drożdży
1 szklanka cukru pudru lub drobnego kryształu
4 duże, lekko roztrzepane jajka lub 5 małych
¾ szklanki zimnego mleka
1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego
szczypta soli
4 czubate szklanki mąki tortowej (lub wrocławskiej)
owoce – dowolny rodzaj, dowolna ilość (nawet do 500 g)

Na kruszonkę:

1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki (może być zwykła tortowa)
kostka masła
surowe żółtko

Uwagi:

1.      Zwyczajowo zmniejszam gramatury składników na kruszonkę o połowę, wystarcza w zupełności.
2.      Podane składniki wystarczają swobodnie do upieczenia ciasta w dużej formie 35x30cm. I tak urosło mi ostatnio na 6 cm – foremka musi być odpowiednio wysoka.
3.      Owoców dodaję bardzo dużo – bo takie drożdżowe lubię najbardziej, ale więcej niż 500 g nie polecam, to naprawdę wystarcza.

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta drożdżowego, oprócz owoców, łączymy i przekładamy do dużej miski – naprawdę dużej, bo pod przykryciem trzeba zostawić je na całą noc w temperaturze pokojowej aby urosło.

2. Następnego dnia rano robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy, formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalnika, żeby była dobrze schłodzona.
3. Tuż przed pieczeniem mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką albo łopatką).
4. Nagrzewamy piekarnik do 160°
5. Wykładamy ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę, powierzchnię wyrównujemy, rozkładamy owoce (mrożone lub surowe, zgodnie z upodobaniem).
6. Wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika, ścieramy na tarce o małych oczkach (ja ścieram zawsze na dużych, bo tak wolimy), posypujemy wierzch ciasta.
7. Po 10 min ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Mniej więcej po tym czasie zrumieniony placek, z bokami odstającymi od formy, wyjmujemy z piekarnika. Trzeba jeszcze tylko poczekać aż ostygnie.

Przepis pochodzi z tego bloga. Dziękuję, Kuchareczko.

Smacznego!
2 comments Add yours
  1. Zaczynu nie trzeba zrobić ? Wlać do miski po prostu zimne mleko ? Jestem zdziwiona przepisem, dlatego się pytam, gdyż obawiam się, że ciasto nie wyrośnie, a mam na nie ogromną ochotę 😉

    1. To takie ciasto drozdzowe dla poczatkujacych. Zawsze sie udaje – bo ma baaaardzo duzo drozdzy. Jest sprawdzone wielokrotnie. Polecam goraco.
      Na ciasta drozdzowe z zaczynem zapraszam do zakladki – drozdzowe.

      Pozdrawiam serdecznie
      ANia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *