Chleb dyniowy na zakwasie pszennym

Zapraszam Was dziś na chleb, wilgotny, mięsisty, o charakterystycznym smaku. Jego przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne. A efekt – szczególnie dla miłośników pestek dyni – naprawdę świetny. Polecam.
Chleb dyniowy na zakwasie pszennym
Składniki:
290 g zakwasu pszennego*
300 g wody
190 g uprażonych i zmielonych pestek dyni
290 g mąki pszennej chlebowej
90 g zmielonych płatków owsianych
3 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
1.       Do dużej miski wlewamy wodę i zakwas. Mieszamy.
2.      Mąkę, cukier, sól, zmielone pestki i płatki mieszamy w oddzielnym pojemniku. Dodajemy oliwę.
3.      Do suchych składników dodajemy płynne, mieszając i wyrabiając do dokładnego połączenia. Wyrabiamy.
4.      Przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
5.      Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz przez chwilę i przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej pestkami dyni.
6.      Odstawiamy do ponownego wyrastania.
7.      Nagrzewamy piekarnik do 230°
8.      Pieczemy w 230° przez 10 minut, następnie redukujemy temperaturę do 210° i pieczemy jeszcze 30 minut.
9.      Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
*zakwas pszenny przygotowujemy na bazie zakwasu żytniego. Z dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu żytniego odkładamy do oddzielnego słoika 90 g, które dokarmiamy 100 g wody i 100 g mąki pszennej chlebowej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin, na przykład na noc. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy i możemy go użyć do upieczenia chleba dyniowego.
 
Smacznego!
10 comments Add yours
  1. Aniu, chleb wygląda wspaniale! i te dziurki, ten miąższ… aż chce mi się łapkę wyciągnąć po kromkę 🙂
    Dziękuję za przepis na szybki zakwas pszenny 🙂
    pozdrawiam ciepło!

  2. Naprawdę ładnie wygląda… i właśnie się zastanawiam, czy nie wykorzystać do niego swojego pszennego zakwasu… tylko nie wiem, czy posiadam odpowiednią ilość zakwasu i pestek dyni…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *