Chleb Figa z Makiem, z Pasternakiem. Bezglutenowy.

Czasami po prostu trzeba się zatrzymać, żeby włączyło się zielone światło. Też tak macie? Jedziecie, zwalniacie lekko mając nadzieję, że zanim dojedziecie do skrzyżowania włączy się zielone, a tu nic z tego. Dopiero w momencie, gdy zatrzymujesz się całkowicie – dokładnie w tym samym włącza się zielone. Kiedyś mnie to trochę denerwowało. Trochę bardzo nawet…

Głównie dlatego, że staram się jeździć oszczędnie, hamuję silnikiem, z umiejętności jeżdżenia na oparach uczyniłam sztukę, w której nie przestaję się doskonalić (Kiedyś się zdziwisz – ostrzega cud-mąż) i taka konieczność startowania od nowa na światłach denerwowała mnie okrutnie.

Wczoraj, kiedy znowu stanęłąm na czerwonym po to, by od razu ruszyć, pomyślałam, że powinnam to potraktować jako lekcję – z cierpliwości i uważności. Bo przecież takie skrzyżowania zdarzają nam się w życiu znacznie częściej. Kiedy chcemy coś przysieszyć, żeby koniecznie już teraz, natychmiast – bez trudu czekania i wyglądania. Tylko pozornie to czekanie uznajemy za stratę. Można przecież zyskać. Co? Zapytacie… A może sami sprawdźcie. Ja od dziś potestuję tę metodę, bo w moim życiu nerwusa i raptusa wiele jeszcze przede mną pracy…

Ktoś może to zjawisko tłumaczyć prawami Murphy’ego. Ja spróbuję powalczyć. A dziś polecam Waszej uwadze chleb/chlebek, który sobie wymyśliłam i nazwałam, ze względu na listę składników chlebem z figą, makiem, pasternakiem. Jest bezglutenowy, wilgotny, lekko słodki i idealny dla wielbicieli maku. Polecam!

 

Chleb Figa z makiem, z pasternakiem

Składniki:
4 jajka
2 łyżki miodu
120 g pasternaku
40 g rozgniecionego dojrzałego banana
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/4 cup oliwy
1/4 cup oleju kokosowego
35 g mielonych migdałów
45 g maku mielonego (kupujemy gotowy)
2 lyzki maku
2 lyzki platkow jaglanych
95 g posiekanych drobno orzechów włoskich
100 g suszonych fig
1/2 cup jogurt kokosowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jakka ucieramy na puszysto z miodem.
  2. Suche składniki łączymy.
  3. Mokre składniki łączymy ze startym drobno pasternakiem i bananem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
  5. Do ubitych jajek dodajemy suche składniki. Łączymy.
  6. Dodajemy mokre – łączymy.
  7. Dodajemy pokrojone figi. Wylewamy do małej keksówki.
  8. Pieczemy ok. 50 min. z nawiewem lub do suchego patyczka.
  9. Studzimy na kratce. Przechowujemy w spiżarce, pod przykryciem.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *