Chleb jogurtowy z chrupiącą skórką.

Po upieczeniu tego chleba pomyślałam, że wszystko co ma w nazwie – jogurtowe, jest warte co najmniej – spróbowania. Jego skórka jest zniewalająco chrupiąca a smak – idealnie wyważony. Wyrasta pięknie, ciesząc oczy i windując poczucie dumy. Jeśli zawsze chcieliście spróbować upiec samodzielnie chleb w domu – to ten przepis jest naprawdę idealny.

Wyjmiecie z pieca naprawdę piękny, duży bochenek. Wystarczy dla wszystkich. Polecam gorąco!

 

 

Chleb jogurtowy z chrupiącą skórką

Składniki:

150 ml wody

250 ml jogurtu naturalnego

1 1/2 łyżeczki drożdży instant

400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
  2. Dodajemy wodę, jogurt i olej, mieszamy łyżką następnie wyrabiamy mikserem z hakiem. (Można też zrobić zagłębienie w mące wymieszanej z solą i drożdżami, wlać do niego płynne składniki i zbierać z brzegów mąkę, kiedy powstanie nam w ten sposób kula ciasta, przekładamy ją na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.)
  3. Odstawiamy w misce, pod przykryciem, w cieple, do wyrośnięcia. Zależnie od tego, jak jest ciepło zajmie to od 45 min -1,5 h.
  4. Przekładamy na blat oprószony mąką, formujemy bochenek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeżeli ciasto jest dostatecznie zwarte. Możemy też upiec je w garnku, naczyniu żaroodpornym lub w keksówkach.
  5. SMarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy ziarnami.
  6. Pieczemy 15 minut w 230 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze około 45 minut.
  7. Studzimy na kratce.

 

 

Przepis pochodzi z Instagrama, a znalazłam go u @bijana_emma

Dziękuję!

Smacznego!

One comment Add yours
  1. Aniu, dziękuję za ten przepis, chleb jest fantastyczny! I w przeciwieństwie do innych drożdżowych, następnego dnia jest równie pyszny. Ratuje mnie, kiedy nie mam pieczywa, ani połowy doby na wyrastanie chleba na zakwasie 🙂 Pozdrawiam! Aga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *