Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia #72

Jeszcze przed wyjazdem zdążyłam upiec mój pierwszy pełnoziarnisty chleb, w ramach 72 wydania Weekendowej Piekarni prowadzonego przez SzkutnikazDzielnej.
Nie wiem doprawdy czy tak powinien wyglądać, ale smakował mi bardzo, tak konkretnie, jak na pełnoziarnisty chleb przystało.
Chleb pełnoziarnisty 100%
Składniki:
Proporcje na dwa małe lub jeden duży bochenek.
Zaczyn zakwasowy
80g mąki pszennej razowej
60g wody
20g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasu

Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Namoczka
18g siemienia lnianego
18g ziaren słonecznika
18g białego sezamu
19g płatków owsianych górskich*
40g wody

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny.

Ciasto właściwe
260g mąki pszennej razowej typ 1850
100g mąki żytniej razowej typ 2000
40g mąki żytniej sitkowej
280g wody
9g soli
3-4g świeżych drożdży
zaczyn
namoczka

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz namoczki mieszamy i wyrabiamy przez 3-4 minuty.
2. Po tym czasie dodajemy namoczone ziarna i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty.
3. Formujemy kulę i zostawiamy na 90 minut o fermentacji w temp. 23-27 st.C. Nie składamy.
4. Po tym czasie formujemy luźną kulę lub dwie, po podzieleniu ciasta. Dajemy ciastu odpocząć 25-30 minut.
5. Ponownie rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek. Odstawiamy do wyrastania w obsypanym mąką lub semoliną koszu na 60 minut.
6. Nagrzewamy piekarnik do 240 st. C.
7. Wyrośnięty chleb wyrzucamy na obsypaną semoliną łopatę, nacinamy według uznania.
8. Pieczemy z parą przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C. Pod koniec pieczenia możemy obniżyć trochę temperaturę według znajomości własnego piekarnika. Ja co 10 minut obniżam o 10 st. C. Studzimy na kratce.

* w amerykańskich przepisach są wymienione rolled oats czyli jak mniemam płatki owsiane gniecione u nas górskie, w odróżnieniu od ciętych zwykłych

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *