Jeszcze przed wyjazdem zdążyłam upiec mój pierwszy pełnoziarnisty chleb, w ramach 72 wydania Weekendowej Piekarni prowadzonego przez SzkutnikazDzielnej.
Nie wiem doprawdy czy tak powinien wyglądać, ale smakował mi bardzo, tak konkretnie, jak na pełnoziarnisty chleb przystało.
Chleb pełnoziarnisty 100%
Składniki:
Proporcje na dwa małe lub jeden duży bochenek.
Zaczyn zakwasowy
80g mąki pszennej razowej
60g wody
20g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasu
80g mąki pszennej razowej
60g wody
20g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasu
Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Namoczka
18g siemienia lnianego
18g ziaren słonecznika
18g białego sezamu
19g płatków owsianych górskich*
40g wody
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Ciasto właściwe
260g mąki pszennej razowej typ 1850
100g mąki żytniej razowej typ 2000
40g mąki żytniej sitkowej
280g wody
9g soli
3-4g świeżych drożdży
zaczyn
namoczka
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz namoczki mieszamy i wyrabiamy przez 3-4 minuty.
2. Po tym czasie dodajemy namoczone ziarna i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty.
3. Formujemy kulę i zostawiamy na 90 minut o fermentacji w temp. 23-27 st.C. Nie składamy.
4. Po tym czasie formujemy luźną kulę lub dwie, po podzieleniu ciasta. Dajemy ciastu odpocząć 25-30 minut.
5. Ponownie rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek. Odstawiamy do wyrastania w obsypanym mąką lub semoliną koszu na 60 minut.
6. Nagrzewamy piekarnik do 240 st. C.
7. Wyrośnięty chleb wyrzucamy na obsypaną semoliną łopatę, nacinamy według uznania.
8. Pieczemy z parą przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C. Pod koniec pieczenia możemy obniżyć trochę temperaturę według znajomości własnego piekarnika. Ja co 10 minut obniżam o 10 st. C. Studzimy na kratce.
* w amerykańskich przepisach są wymienione rolled oats czyli jak mniemam płatki owsiane gniecione u nas górskie, w odróżnieniu od ciętych zwykłych
Smacznego!
Uwielbiam ziarniste:)