Chleb pełnoziarnisty z żurawiną i karmelizowaną cebulką.

Budzi mnie Rachmaninoff.
Gdzie ja jestem?
Trójka dziś rano nadaje muzykę poważną. Budzi tak samo, a może nawet – przynajmniej dziś – lepiej, niż ta mniej klasyczna.
Trzy śniadania na wynos potem – spacer na przystanek autobusu szkolnego.
Jak spacer po lesie. Muzyka natury w wydaniu najbardziej klasycznym – śpiew ptaków. Kosy przewodzą w tej partyturze.
Po raz pierwszy w tym roku. Słucham i słyszę. Ciepłe powietrze głaszcze mnie po twarzy.
Czy to już?

Polecam Wam dziś przepis na bardzo smaczny chleb. To właśnie zioła i pozostałe składniki dodatkowe nadają mu tej wyjątkowości. Ma piękną barwę, jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Polecam gorąco.

Pełnoziarnisty chleb z żurawiną i karmelizowaną cebulką
Składniki:
Na zaparkę:
321 g mąki pszennej typu graham
406 g gorącej wody
Na zaczyn:
172 g gęstego zakwasu zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
36 g mąki pszennej chlebowej
16 g wody
Ponadto:
223 g mąki pszennej chlebowej
66 g ciepłego mleka
½ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki suszonego lubczyku
75 – 100 g suszonej żurawiny
60 g obranej i pokrojonej drobno cebuli
1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1.       Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie przygotowujemy zaparkę i zaczyn. Zaparkę – mąkę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy dokładnie (powstanie klucha, bardzo gęste ciasto), przykrywamy szczelnie, odstawiamy w kuchni. Zaczyn – łączymy zakwas, wodę i mąkę. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy szczalnie, odstawiamy tak jak zaparkę.
2.      Następnego dnia rano podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy na 10 minut. W dużej misce łączymy dokładnie zaparkę i zaczyn. Dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy starannie. Najlepiej drewnianą łyżką, bo ciasto jest lepkie. Przykrywamy, odstawiamy na 1 ½ godziny.
3.      Na patelni rozpuszczamy masło, oliwę i cukier. Dodajemy cebulę. Dusimy.
4.      Żurawinę zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach dokładnie odsączamy na sitku.
5.      Do chlebowego ciasta dodajemy zioła, sól, żurawinę i cebulę. Mieszamy dokładnie.
6.      Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy dokłądnie oliwą, wysypujemy grąbą mąką.
7.      Przekładamy do tortownicy. Odstawiamy na 1 godzinę.
8.      Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni.
9.      Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 225 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!
8 comments Add yours
  1. Moje pasja, Agnieszko
    dziekuje i polecam, pozdrowienia serdeczne

    Konwalie w kuchni,
    to dopiero poranek, prawda? ALe taka audycja byla bardzo ciekawa, dla odmiany i zmiany trybu dnia… Pozdrawiam Cie serdecznie

    Fanny,
    przy tej ilosci zakwasu drozdze nie sa niezbedne. Jesli chcesz je pominac, nastaw sie tylko na troche dluzszy czas wyrastania. Wazne tylko aby zakwas byl dobry czyli nie taki zupelnie mlody i gesty, pozdrowienia serdeczne

    Aniu,
    kazdy powod jest dobry, ten szczegolnie 🙂 pozdrowienia serdeczne dla Ciebie

    Dota,
    ojej, nie jest taki znowu trudny, a z pewnoscia wykonalny. Zachecam do sprobowania, pozdrawiam

    Majana,
    dziekuje i polecam, pozdrawiam serdecznie

    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *