Ciasteczka z czekoladą i orzechami.

 

IMG_0493
 Jesienią zawsze powraca nam ochota na pieczenie ciasteczek. Aromatycznych, otulających dom zapachem czekolady, chrupiących, ciągnących… Wypełnionych dobrem suszonych owoców i orzechów. Schowanych w słojach, które pustoszeją w kilka chwil. Właściwie niepotrzebnie je tam chowam.

– Zrobisz mi takie jeszcze?
– Została jeszcze jakaś nowa porcja?
– Kto zjadł wszystkie ciasteczka?
– Ja zjadłem tylko jedno przecież!

Takie jesienne rytuały. Jak obieranie jabłek wieczorem. Rozłupywanie orzechów włoskich. Pieczenie dyni. Składanie ogrodowych mebli. Głaskanie kota przy kominku. Proste radości, na które musi się znaleźć chwila, by móc przetrwać.

Przejeżdżam przez Brukselę mijając miejscowe autobusy ze Starym Rynkiem z Krakowie, Kolumną Zygmunta, uśmiecham się na ich widok, starając się nie rozpraszać za kierownicą. I tęsknię bardziej jeszcze.

W najnowszym numerze miesięcznika „Kuchnia” znajdziecie mój przepis na tartę jabłkową z marcepanową kratką. Jest to jeden z moich ulubionych jesiennych wypieków z jabłkami. Polecam gorąco!

 

 

IMG_0504
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
 Składniki: na 16 sztuk
150 g gorzkiej czekolady
200 g snickersów
125 g miękkiego masła
175 g cukru*
sól
1 jajko
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
1.    Czekoladę grubo siekamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Batony kroimy na mniejsze kawałki.
2.   Masło ucieramy z cukrem, wanilią* i szczyptą soli.
3.    Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbijamy jajko.
4.    Dodajemy stopioną czekoladę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wsypujemy 2/3 batoników i dokładnie mieszamy.
5.    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
6.    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcje ciasta formując i lekko spłaszczając. Zachowujemy spore odległości między nimi.
7.    Posypujemy pozostałymi batonikami.
8.   Pieczemy ok. 10 minut. Następnie studzimy 5 minut na blasze, delikatie przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Uwagi:
*użyłam mniej cukru – 75 g
**w przepisie oryginalnym użyto cukru wanilinowego, którego nie jestem szczególnym zwolennikiem
 Przepis pochodzi z tegorocznego dodatku do Twojego Stylu „Ciastka i ciasteczka”
Smacznego!
8 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *