– Mamo! Tu nie ma zmywarki! I jak już zużyłam wszystkie naczynia, to musiałam w końcu sama wszystkie umyć i jak już skończyłyśmy, to ja już Cię rozumiem, jak byłaś zła, że my zaraz przychodziliśmy do kuchni i brudziliśmy znowu…
Tak. Nadszedł w końcu ten dzień, na który czeka się całe lata, sprzątając walające się po domu skarpetki, wynosząc z dziecięcych pokojów szklanki, talerzyki i kubki, bawiąc się w poszukiwacza wątpliwej wartości skarbów pod ich łóżkami. Dzień, w którym dziecko zaczyna rozumieć, ba! widzieć, tudzież – dostrzegać twoją pracę i wysiłek, szanować ją i doceniać. Alleluja! Może nawet dojdzie do tego, że skończą się przy stole krzywe miny i wybrzydzanie? Tylko dlaczego – by w końcu do tego doszło – rzeczone dziecko musi rozpocząć samotne życie daleko od domu???
Drogie Mamy, cieszcie się, że macie małe dzieci, które jeszcze długo będą Wam urozmaicały każdą życiową aktywność, w tym nawet sen… Jak ja Wam zazdroszczę 😉
Dziś przepis na naprawdę wyjątkowe ciacho. Genialna konsystencja, wilgotność, aromat i pełnia smaku. A wszystko to przede wszystkim, dzięki dwóm składnikom: cukinii i wiórkom kokosowym. Ciachem zajadał się nawet cud-mąż, dokrajając sobie kawałek po kawałku… Polecam gorąco!
Coco Zucchini Bread with Cranberries (Gluten free, Lactose free) Ciasto cukiniowo-kokosowe z żurawiną
Składniki:
350 g cukinii (startej na tarce o dużych oczkach)
165 g mielonych migdałów
150 g wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 cytryny
garść orzechów
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru trzcinowego
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Jajka ucieramy na kremową masę z cukrem.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Łączymy migdały, wiórki, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- Do utartych jajek dodajemy olej, następnie suche składniki i skórkę cytrynową.
- Mieszamy delikatnie dodając tartą cukinię. (Masa będzie dość gęsta).
- Wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy z nawiewem 50-60 minut, lub do suchego patyczka, w połowie pieczenia przykrywamy, by skórka za bardzo się nie spiekła.
Polewa
Składniki:
150 g serka philadelphia
4 łyżeczki miodu
4 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki. Powstałym kremem smarujemy ciasto.
Smacznego!
Skład ciasta rewelacyjny, w życiu bym nie odgadła wiórków skoro były już migdały hi hi 🙂
Upiekę je kiedyś sobie 🙂
Oj tak, pewne rzeczy dostrzega się dopiero z perspektywy czasu 🙂
A ciacho wygląda obłędnie! 🙂