Ciasto cukiniowo-kokosowe z żurawiną.

– Mamo! Tu nie ma zmywarki! I jak już zużyłam wszystkie naczynia, to musiałam w końcu sama wszystkie umyć i jak już skończyłyśmy, to ja już Cię rozumiem, jak byłaś zła, że my zaraz przychodziliśmy do kuchni i brudziliśmy znowu…

Tak. Nadszedł w końcu ten dzień, na który czeka się całe lata, sprzątając walające się po domu skarpetki, wynosząc z dziecięcych pokojów szklanki, talerzyki i kubki, bawiąc się w poszukiwacza wątpliwej wartości skarbów pod ich łóżkami. Dzień, w którym dziecko zaczyna rozumieć, ba! widzieć, tudzież – dostrzegać twoją pracę i wysiłek, szanować ją i doceniać. Alleluja! Może nawet dojdzie do tego, że skończą się przy stole krzywe miny i wybrzydzanie? Tylko dlaczego – by w końcu do tego doszło – rzeczone dziecko musi rozpocząć samotne życie daleko od domu???

Drogie Mamy, cieszcie się, że macie małe dzieci, które jeszcze długo będą Wam urozmaicały każdą życiową aktywność, w tym nawet sen… Jak ja Wam zazdroszczę 😉

Dziś przepis na naprawdę wyjątkowe ciacho. Genialna konsystencja, wilgotność, aromat i pełnia smaku. A wszystko to przede wszystkim, dzięki dwóm składnikom: cukinii i wiórkom kokosowym. Ciachem zajadał się nawet cud-mąż, dokrajając sobie kawałek po kawałku… Polecam gorąco!

Coco Zucchini Bread with Cranberries (Gluten free, Lactose free)  Ciasto cukiniowo-kokosowe z żurawiną

Składniki:

350 g cukinii (startej na tarce o dużych oczkach)

165 g mielonych migdałów

150 g wiórków kokosowych

skórka otarta z 1 cytryny

garść orzechów

szczypta soli

2 jajka

1/2 szkl. oleju

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g cukru trzcinowego

garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Jajka ucieramy na kremową masę z cukrem.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  3. Łączymy migdały, wiórki, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Do utartych jajek dodajemy olej, następnie suche składniki i skórkę cytrynową.
  5. Mieszamy delikatnie dodając tartą cukinię. (Masa będzie dość gęsta).
  6. Wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy z nawiewem 50-60 minut, lub do suchego patyczka, w połowie pieczenia przykrywamy, by skórka za bardzo się nie spiekła.

Polewa

Składniki:

150 g serka philadelphia

4 łyżeczki miodu

4 łyżeczki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Powstałym kremem smarujemy ciasto.

 

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *