Ciasto z malinami.

Powoli, acz nieustępliwie nachodzi mnie tęsknota do lata. Ok, po drodze mamy jeszcze wiosnę, ale tęsknota za nią jest o tej porze roku jak kubek gorącej kawy o poranku. Oczywista i potrzebna. A mnie się coraz częściej chce ciasta z owocami, gorących drożdżówek z wiśniami, chłodnika z koperkiem i koktajlu jagodowego. Jakoś można temu zaradzić, częściowo i z pokorą typową dla ciężko wypracowywanych kompromisów, ale da się. Inaczej sobie nie wyobrażam.. Przecież nie poddam się od tak, bez walki, zimowej deprymie.

Dlatego właśnie, kiedy strona po stronie przeglądałam książkę Michała Korkosza, jednym z pierwszych moich wyborów było ciasto z malinami. W naszym domu mrożone maliny to absolutny must, muszą być. Prosta lista składników, nieskomplikowana realizacja. Raz, dwa i gotowe. A było tak dobre, że spokojnie zjadłabym całe (tak, tak – to które widzicie na zdjęciu) zupełnie sama, samiuteńka, ukryta gdzieś w kątku przed resztą rodziny. Powstrzymałam się, ale myślę, że w weekend upiekę je znowu, tym razem z podwójnej porcji. (Nie i nie – zupełnie nie po to, by sama zjeść połowę, resztą pozostawiając chłopakom – kategorycznie i publicznie zaprzeczam jakobym podobne zamiary żywiła – w życiu by mi to nawet przez myśl nie przeszło). Upiekę z podwójnej bo chłopakom też bardzo smakowało. Będą mieli więcej, o! Proszę przeczytajcie uwagi przed przystąpieniem do pieczenia. Polecam gorąco!

 

 

Ciasto z malinami

Składniki:

160 g (1 i 1/4 szkl.mąki)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka skórki z cytryny

(2 łyżeczki świeżej lawendy – można pominąć – patrz uwagi)

150 g miękkiego masła

50 g (1/4 szkl.) cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany lub pełnotłustego jogurtu

350 g malin (można użyć mrożonych malin)

 

Na lukier:

3 łyżeczki soku z cytryny

65 g (2/3 szkl.) cukru pudru

1 łyżka świeżej lawendy (można pominąć – patrz uwagi)

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą, skórką z cytryny i lawendą.
  4. Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i jajko. Miksujemy dalej do dokładnego połączenia.
  5. (W przypadku ciast ucieranych mam zasadę, że składniki sypkie dodaję na przemian z jogurtem/śmietaną). Tak też postępujemy w tym przypadku. Dodajemy te składniki na przemian, zaczynając i kończąc na sypkich.
  6. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię, wysypujemy ją malinami.
  7. Pieczemy około 35 minut, aż ciasto się zarumieni, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
  8. Przygotowujemy lukier – podgrzewamy sok z cytryny, mieszamy go z cukrem do dokładnego połączenia.
  9. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy świeżą lawendą.

 

Uwagi:

  1. Autor przepisu sugeruje dodanie świeżej lawendy, co w tym okresie z oczywistych względów raczej nie jest możliwe. Można jednak użyć suszonej. Należy przy tym pamiętać, że świeża ma delikatniejszy smak, więc suszonej używamy w ilości pomniejszonej o połowę.
  2. Wolałam moje ciasto wzbogacić aromatem pomarańczy, która akurat miałam pod ręką. Dlatego – do masy dodałam skórkę otartą z pomarańczy a lukier przygotowałam na bazie świeżo wyciśniętego soku z krwistych pomarańczy z odrobiną skórki z pomarańczy.
  3. Ciasto w zamyśle autora miało być niskie. Ja zaś nie przepadam za plackami, dlatego swoje upiekłam w foremce o średnicy 20 cm, wówczas było wyższe, ale jednocześnie – zmniejszyłam ilość malin do 250 g, gdyż powierzchnia ciasta, na którą wówczas wysypujemy maliny jest mniejsza. Wg mnie najidealniej jest upiec to ciasto z podwójnej porcji, w foremce o średnicy 23 cm. Będzie wówczas i wystarczająco wysokie i porcja sama w sobie będzie zacna, w sam raz dla całej rodziny (z akcentem na – całej).
  4. Jeśli używamy malin mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko wydłużamy o 0k. 10 minut czas pieczenia.

Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza „Rozkoszne”

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *