Nie wiem, ile ich już przygotowałam, ale wciąż pozostaje dla mnie tajemnicą, jak coś tak prostego (w zasadzie dwuskładnikowego) może przynieść uczucie sytości na taaaaak długo. Dla odmiany wymyśliłam sobie wersję na słodko, z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem. Ratuje w sytuacjach, gdy nachodzi ochota na słodycze. Polecam gorąco. Spróbujcie koniecznie.
Cottage cheese flatbread na słodko
Składniki:
4 jajka
200 g serka wiejskiego
duża szczypta cynamonu
2-3 jabłka
Philadelphia do posmarowania
sok z cytryny do jabłek
Opcjonalnie:
syrop klonowy do podania, jeśli lubimy
płatki migdałowe
Przygotowanie:
- W blenderze umieszczamy serek i jajka, dodajemy cynamon.
- Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwą.
- Wylewamy uzyskaną mieszankę i rozprowadzamy ją równomiernie. Możemy posypać całość odrobiną płatków migdałowych.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Pieczemy góra-dół ok. 25 minut lub do delikatnego zrumienienia powierzchni.
- W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, dusimy na odrobinie masła z sokiem z cytryny.
- Uwaga! Dopiero po dokładnym wystudzeniu będzie możliwe bezśladowe oddzielenie od papieru do pieczenia.
- Kroimy na 2 równe części, każdą z nich smarujemy serkiem, obkładamy przygotowanymi jabłkami, zwijamy a uzyskane ruloniki kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy.
Smacznego!