(Cynamonowy) Sernik z kruszonką i czerwonymi owocami.

Upiekłam go ostatnio trzy razy. Był już więc sernikiem na próbę, sernikiem urodzinowym i sernikiem imieninowym. Dopracowany jest więc w najmniejszym szczególe. Przed zabraniem się do pracy polecam lekturę Uwag, mogą się przydać.

Dobrego, Słonecznego weekendu, Kochani!

 

(Cynamonowy) Sernik z kruszonką i czerwonymi owocami

Składniki:
Na kruszonkę i kruchy spód:
250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
125 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
25 ml wódki (dobrze schłodzonej – można zastąpić zimną wodą)
75 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Na masę serową:
550 g twarogu lub sera na sernik
250 g mascarpone
2 jajka
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
150 g cukru pudru

Ponadto:
ok. 400 g mieszanych czerwonych owoców, choć mogą też być
np. śliwki – należy je wówczas pokroić). Owoce mogą być świeże lub mrożone lub
też i takie i takie, zależnie od dostępności
cukier puder do podania

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkładamy masło pokrojone na drobne kawałki. Wbijamy żółtko, wlewamy wódkę, wsypujemy cukier, cynamon i sól.
Podszczypując czubkami palców łączymy, aż otrzymamy mieszankę o konsystencji kruszonki.
2. Połowę tak przygotowanej kruszonki odkładamy na talerzu do lodówki – powinna się dobrze schłodzić. Z reszty szybko zagniatamy ciasto.
3. Wałkujemy je i wykładamy nim formę o średnicy 22-24 cm. Nakłuwamy całe ciasto delikatnie widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
5. Pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
6. W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
8. Posypujemy równomiernie owocami a następnie, na wierzchu – kruszonką.
9. Pieczemy ok. 50 minut. Sernik może się jeszcze minimalnie chybotać po tym czasie, ważne, aby kruszonka ładnie się upiekła. Sernik studzimy w foremce i schładzamy, najlepiej w lodówce, choć nie musimy go w niej przechowywać. Jeśli pieczemy go wieczorem, najlepiej smakuje następnego dnia rano – naprawdę warto się do tego czasu powstrzymać.

Uwagi:
1. Do serników używam zawsze twarogu min. 30%, który sama mielę (lub, aby być precyzyjnym – miksuję na gładką masę w robocie).
2. Do przygotowania kruchego spodu i kruszonki również używam robota. Najpierw miksuję całość do uzyskania konsystencji kruszonki, odsypuję połowę, następnie miksuję dalej do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
3. Cynamonowy – ujęłam w nawias, bo choć sama jestem wielką wielbicielką cynamonu wiem, że są tacy, którzy go nie trawią. Moim zdaniem smakuje tu idealnie, ale jeśli rzeczywiście ktoś nie lubi, niech go po prostu nie dodaje.
4. Zdjęcie poniżej to najlepszy dowód na to, że nie należy kroić ciepłego jeszcze sernika. Na Instagramie publikowałam ostatnio sernik, który już odstał swoje w lodówce. Tam widać go w pełnej krasie. Polecam sprawdzić, by ostatecznie nabrać ochoty ne jego upieczenie.


Smacznego!

6 comments Add yours
  1. Jest obłędny! Uwielbiam cynamon; w sernikach smakuje doskonale 🙂
    Ale o wódce w kruszonce to jeszcze nie słyszałam… Po co się ją dodaje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *