Czekoladowe tarteletki ze śliwkami

Dzień dobijał się do okien. Czuły kochanek sen uciekł jak złodziej. Mocniej uchyliła połać okna. Cisza świtu wślizgnęła się do środka, by kołysać snem wnętrze domu. Złotoloczka z twarzą pełną uśmiechów słońca śniła sny różowe. Marzyciel z pięterka spał niespokojnie, Fistaszek najgłośniej, jak zawsze. Mąż wystraszony nagłym wrzaskiem budzika otworzy za chwilę zaspane oczy. Nie będzie wiedział, która godzina. (Rano już nie pamięta, na którą nastawił budzik wieczorem).


Zacznie się kolejny dzień. Jak dobrze, że mamy przed sobą kolejną szansę. By coś zmienić, może zacząć od nowa, zrobić coś inaczej.

Nie powinno się zachwalać własnych pomysłów, by uniknąć podejrzeń o brak obiektywizmu. Powiem więc tak: wszystkim, którzy je spróbowali smakowały bardzo, określili je jako idealne i doskonale wyważone w smaku. Pozostawiam je Waszej opinii. Jeśli spróbujecie, dajcie proszę znać, jak Wam smakowały.

Czekoladowe tarteletki ze śliwkami

Składniki:
Na 5 foremek o średnicy 10 cm
145 g mąki
20 g kakao
1 jajko
40 g cukru pudru
80 g masła
szczypta soli
300 g śliwek
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu (od serca)
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° z nawiewem.
3. Wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wykładamy je do foremek. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.
4. Zapiekamy tarteletki przez 10 minut.
5. W tym czasie siekamy drobno orzechy i mieszamy je z miodem i cynamonem.
6. Śliwki myjemy, osuszamy, odpestkowujemy i kroimy na 4-6 części. Łączymy je z miodem i orzechami.
7. Wyjęte z pieca tarteletki wypełniamy nadzieniem śliwkowym i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
 

Smacznego!
16 comments Add yours
  1. Amber,
    pozostaje mi w takim razie tylko zyczyc jeszcze i znowu – smacznego! Pozdrawiam serdecznie,
    Chantel,
    warto tez sprobowac, polecam i pozdrawiam,
    Cukrowa wrozko,
    na pocieszenie lub na zachete, teraz, przynajmniej ja osobiscie, bardziej potrzebuje tego drugiego…pozdrawiam serdecznie,
    Anna

  2. Super!
    Szkoda że u nas nie ma śliwek na drzewach..a mi brakuje form do tartaletek..

    Ale przeglądając blogi mam już kilka pomysłow na smaki z pogranicza lata. I śliwki są właśnie bardzo wysoko na liście

    pozdrawiam!

  3. Atriu,
    Mozesz wykorzystac ten przepis uzywajac jednej wiekszej formy na tarte o srednicy 22-24 cm,efekt ten sam. Polecam i pozdrawiam,
    Oliwko,
    oj tak, dziekuje bardzo i pozdrawiam serdecznie,
    Lo,
    ciesze sie, ze Cie zachecilam. Napisz jak Ci smakowalo, pozdrawiam serdecznie,
    Anna

  4. wspaniale wygladaja!!! czemu ja "unikam" tych malych wypiekow typu wlasnie tartaletki np.??? nie wiem sama,a przeciez w takiej formie wygladaja przeuroczo!!
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  5. Arvén,
    za to ta wieksza jest ardziej podzielna, wiec jesli tylko to stalo na przeszkodzie, zachecam do sprobowania w duzej formie i pozdrawiam serdecznie,
    Gosiu,
    moze wiec czas sie przelamac i przekonac, ze warto bylo? Pozdrawiam serdecznie,
    Anna

  6. No…, takich kształtów tartaletek to ja nie posiadam moja Droga…Śliwki, słońce, piękne… Złotoloczka, Marzyciel, Fistaszek… – musże zapamiętać…:).
    A poza tym, ja juz tu napisałm komentarz, wczoraj – zdaje się… – a on zniknął czy… coś…
    Zatem śliwki zjadam narazie na surowo, ale chciałabym coś z nimi upiec, tylko kurczątko…, pracuję i nie wiem jak się nazywam… stąd taka godzina, a jutro trzeba wstać o 6…
    Ania, jakbym list na szybko pisała, prawda…?
    Ściskam:*

  7. Ewelino Droga,
    podziwiam przytomnosc umyslu o tej porze…A wczesniejszy komantarz do mnie nie dotarl, wiec nie wiem co sie moglo stac. Zazdroszcze Ci tych sliwek na surowo, bo tutaj nie ma takich, polskie wegierki sa najlepsze na swiecie, szczegolnie te z ogrodu moich rodzicow…buziaki
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *