Czekoladowy Weekend cd. Torta tenerina

Drugą a właściwie trzecią moją propozycją w ramach Czekoladowego Weekendu jest Torta tenerina.
Nasze dzieci uwielbiają to ciasto. Ja również, także z innych niż smakowe wględów.
Absolutnym jego atutem jest fakt, że można je przygotować i upiec w ciągu 30 minut. Nie brudząc przy tym wielu naczyń. Gdy przychodzi nagła ochota na coś czekoladowego, a uwierzcie mi, że to zjawisko częste w naszym domu, wystarczy pół godziny et voilà!

Torta tenerina
Składniki:
3 jajka
200 gram ciemnej czekolady
100 gram cukru
2 łyżki mąki pszennej
100 gram masła
Przygotowanie:
1. Włączamy piekarnik (180°C). 2. Rozpuszczamy czekoladę z masłem, łączymy ze wszystkimi składnikami (nie chcąc brudzić zbyt wielu naczyń wrzuciłam resztę składników do garnka, w którym rozpuściłam czekoladę i zmiksowałam na wolnych obrotach).
3. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem, pieczemy nie dłużej niż 20 minut.
Uwaga!
1. Używamy dużej powierzchniowo blaszki (23×25 cm), ciasto musi być bardzo niskie, tak twierdzi moja włoska koleżanka Angela.
2. Gdyby w trakcie pieczenia powstawały bąble powietrza należy przekłuć je patyczkiem.
3. To raczej ciasto codzienne, gdybyśmy jednak chcieli nadać mu charakter bardziej odświętny, wizytowy, możemy po upieczeniu wykrawać foremkami dowolne kształty, dekorować cukrem pudrem i podawać do kawy w formie ciasteczek. Tak jak na zdjęciu poniżej.

Spróbowałam raz przygotować to ciasto na bazie białej czekolady, ale nie bardzo wyszło…

Smacznego!

3 comments Add yours
  1. Faktycznie trudno chyba o cos szybszego! Brzmi pysznie Anno 🙂
    A z biala czekolada trzeba bedzie chyba bardziej zmienic proporcje, jestem pewna, ze nastepnym razem bedzieszz juz z rezultatu zadowolona 🙂

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *