Drożdżówki z jagodami, kruszonką i lukrem cytrynowym.

Człowiek sobie myśli, że jeśli rozkroi drożdżówkę na pół, to uda mu się zjeść tylko jedną z nich. Druga będzie na później. No bo przecież – ile można? A ja się pytam – kto ma tyle silnej woli, by rzeczywiście na tym poprzestać? Bo ja zjadłam dziś takich połówek chyba z pięć (choć nie – uczciwość nakazuje przyznać, że na pewno skończyłam na parzystej liczbie – taką mam zasadę).

Inaczej się nie dało. Na jagody czekam cały rok. Uwielbiam je na równi z truskawkami i malinami. Ale – ze względu na dostępność – to jagody są przedmiotem mego szczególnego pożądania. Tak już mam. A więc – dziś były drożdżówki, jutro – jeśli wystarczy czasu – jagodzianki i tak, dopóki będą dostępne. Nie odpuszczę.

Jest tu ktoś, kto podziela moją jagodową fiksację?

 

Drożdżówki z jagodami, kruszonką i lukrem cytrynowym

Składniki:

490 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych

215 ml mleka

100 g masła, roztopionego

1 duże jajko

2 duże żółtka

100 g drobnego cukru do wypieków

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

pół łyżeczki ekstraktu z migdałów

skórka otarta z jednej cytryny

 

Na kruszonkę:

50 g masła, roztopionego

100 g mąki pszennej

50 g cukru

 

Na lukier:

75 g cukru pudru

25 g soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Przygotowujemy ciasto. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  3. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części, około 85 g każda.
  4. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w odległościach od siebie; podczas pieczenia się połączą. Przykrywamy folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple na 30 – 45 minut lub do podwojenia objętości.
  5. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem małej szklanki (ja używam do tego kieliszka) robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek kładę jagody, dodatkowo dociskając je łyżką, by zmieściło się ich w powstałym zagłębieniu jak najwięcej.
  6. Posypujemy kruszonką.
  7. Tak przygotowane drożdżówki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i pieczemy około 27 – 30 minut (można z termoobiegiem). Wyjmujemy, studzimy na kratce.
  8. Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z cytryny, mieszając – do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewamy bułeczki lukrem.

 

 

Przepis, który przystosowałam do mojej jagodowej słabości, pochodzi ze strony Dorotus.

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *