Drożdżowy wieniec z marcepanem i żurawiną.

 

IMG_0553

 

Zawieszam wzrok na zdjęciu nad biurkiem. Czuję niemal ukłacie w sercu nad czasem, który umknął. A ja zupełnie nie wiem kiedy. Nie zatrzymał się nawet, gdy ja z tym żalem stałam i patrzyłam. Na uśmiechniętą 4 letnią blondyneczkę z ramki, u boku mając nastoletnią, zbuntowaną szatynkę w realnych oparach lakieru do paznokci. A czas minął szybciej niż rozwiązuje się zadanie z matematyki o pociągu poruszającym się z punktu A do punktu B. Uśmiechnęłam się do chwili, którą pamiętam tak dobrze. Pamiętam doskonale moment, kiedy to zdjęcie zrobiłam.

Obok blondyneczki śliczny cherubinek w takiej samej piżamce, w wersji granatowej. Między nimi zaspany  tata. To była sobota. W kadrze czasy szczęśliwe na Zielonym Wzgórzu, pełne
nieświadomej beztroski. Bo wtedy tak jak i dzisiaj dokuczały nam codzienne problemy, przesłaniając prostą radość życia. I dziś pewnie też jesteśmy szczęśliwi tylko wciąż nie do końca świadomie.

Nostalgiczna ta jesień. Ściskająca za gardło silniej niż szalik zawiązany przez mamę.

Mam nadzieję, że wybaczycie mi to przedłużające się milczenie. I także, że udało mi się je przerwać na dobre. Nadzieja. Jak cukier w herbacie. Bardzo potrzebna. Szczególnie w parze z sokiem
z cytryny. Niezbędna dla równowagi.
Przygotowałąm dla Was wiele nowych przepisów. Już wkrótce pomysł na pyszny obiad, obłędne czekoladowe ciacha i niezwykłe śniadanie – by wymienić tylko niektóre.
Przed Wami długi weekend.
Odpoczywajcie, Kochani.
IMG_0534
Drożdżowy wieniec z marcepanem i żurawiną

 

Składniki:

500 g mąki tortowej + 1 łyżka
2 jajka
70 g cukru + 1 łyżka
180 g mleka (200 ml)
35 g masła
25 g świeżych drożdży
szczypta soli

Ponadto:

250 g marcepana
2 żółtka
1 łyżka śmietany
125 g suszonej żurawiny
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
mak do posypania

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy mleko. Rozkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie do połączenia się. Odstawiamy rozczyn przykryty ściereczką na 10-15 minut. W tym czasie roztapiamy w garnuszku masło.
2. W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sól i cukier. Robimy zagłębienie.
3. Do zagłębienia wbijamy roztrzepane widelcem jajko. Zagarniając mąkę z brzegów mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Mieszamy zagarniając mąkę z brzegów.
4. Wlewamy roztopione masło. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciasto może się kleić, ale nie dosypujemy mąki. Wyrabiamy, aż przestanie i uzyskamy gładką, plastyczną, elastyczną masę, z której formujemy kulę.
5. Kulę wkładamy do miski wysmarowanej oliwą.Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia – podwojenia ilości. Potrwa to, zależnie od tego, jak jest ciepło – od 1,5 do 2 godzin.
6. Zalewamy wrzątkiem żurawinę. Pozostawiamy na 10 minut, przelewamy na sitko, pozostawiamy do odsączenia.
7. Przygotowujemy masę marcepanową. Rozdrabniamy marcepan widelcem, łączymy z żółtkiem i śmietaną.
8. Ciasto przekładamy na blat lekko wysypany mąką.
9. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 38×35 cm.
10. Smarujemy masą marcepanową, posypujemyżurawiną. Zwijamy w rulon. Rulon lekko spłaszczamy delikatnie rozwałkowując. Przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nieukrojoną. Zwijamy luźno w warkocz. Instruktaż znajdziecie tutaj.
Przekładamy na blachę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
11. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
12. Warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
13. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 minut.
14. Przekładamy na kratkę do wystudzenia.

 

IMG_0543
17 comments Add yours
  1. od poniedziałku w lidlu marcepan, zrobię zapas i uplotę taki wieniec 🙂 a nostalgia i mnie dopada, szczególnie gdy plucha, piżamki znowu za małe i tylko uśmiechy takie same 🙂
    fajnie, że wróciłaś 🙂

  2. U mnie w formie chałki, z nieco mniejszą ilością masy marcepanowej, a większą żurawiny. Puszyste ciasto i świetnie komponujące się dodatku – sukces w pełni 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *