Dyniowa tortilla z pieczarkami i wędzoną papryką.

 

IMG_0145

 

Scroll down for the English version

 Codzienność przemija z wiatrem. Coraz więcej ostatnio „Pomyślę, o tym jutro”. (Żebym miała choć talię Vivien Leigh!). Do tego jeszcze konsekwentnie „Zrobię to jutro… ” I dobrze, jeśli w ogóle się uda. Skarżyć się nie będę – pewnie wszyscy tak mają. Do tego dorzuć jesień, deszcz, zimno, belgijską szarówkę, zapomniane rękawiczki, zawieruszone klucze od domu i dziurawe kalosze.
Z tyłu głowy jednak świadomość, że przecież mamy piątek! Rozpalimy w kominku, a w sobotę znajdziemy czas na niespieszne śniadanie. Tradycją w domu stały się piątkowe seanse filmowe. Netflix, może nie do końca okazał się tym, na co czekaliśmy, ale udaje nam się obejrzeć starsze filmy, które nam gdzieś wcześniej umknęły. Z ostatniego tygodnia godny polecenia jest „Le
premier jour du reste de ta vie”, nie wiem, czy jest dostępny po polsku… Na dziś zaplanowany „The Mirror Has Two Faces”(„Miłość ma dwie twarze”) z Barbrą Streisand. Nabrałam znowu ochoty na ten film, kiedy przypomniała mi o nim Ewa (Ewcia, dzięki) i po tym, jak Marek Niedźwiecki puszcza w Trójce fragmenty jej nowej płyty, naprawdę świetne. (Szczególnie ten
duet nagrany z Michaelem Boublé). Pisałam Wam już o spotkaniu z panem Markiem tu w Brukseli? Pewnie, że nie – bo to też jedno z zadań z kategorii – Zrobię to jutro. Jest dokładnie taki, jak można sobie wyobrazić, słuchając Trójki i czytają jego książki. Co najważniejsze – prawdziwy iskromny do tego szczery i nieśmiały. To spotkanie było naprawdę magiczne.
Wracając do filmów. Na 14 listopada przewidziana jest z Polsce premiera świetnej, rewelacyjnej francuskiej komedii – „Za jakie grzechy, dobry Boże? ”( „Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu”)
Zobaczcie zwiastun, który – jak zawsze – świetnie zrobiony i obiecujący – nie pokazuje jednak, co się chwali, wszystkkich gagów – bo jest ich naprawdę wiele. Do tego, prosta acz świetnie pomyślona opowieść, a wszystko po to, by wytknąć nam ksenofobię i zakłamanie. Całość zabawna, lekka, z przymrużeniem oka, dobrze przetłumaczona – co ważne i jednocześnie, skłaniająca do refleksji. Zobaczcie koniecznie!
Dziś proponuję Wam tortillę. Mam do niej wielką słabość, od kiedy nauczyła mnie ją przyrządzać moja hiszpańska koleżanka. Tutaj znajdziecie wersję z tuńczykiem – przepyszną, no i dzieci nie
zorientują się, że w środku jest ryba. Tortilla to świetny pomysł na lunch zaniesiony do pracy. Równie dobra na zimno jak i na ciepło, sycąca i niekłopotliwa z transporcie. Polecam gorąco! Wersja z dynią, dzięki dodatkowi wędzonej papryki jest ciekawa w smaku. Przekrojona pięknie się też prezentuje…

Dobrego weekendu, Kochani.

 

IMG_0160
Dyniowa tortilla z pieczarkami i wędzoną papryką 

Składniki: porcja na 6 osób

400 g ziemniaków (waga po obraniu)
3 średnie szalotki
400 g dyni (waga po obraniu)
250 g pieczarek
sok z cytryny
sól morska,
pieprz
wędzona papryka słodka i pikantna
suszone oregano
175 ml oliwy z oliwek

8 dużych jajek (najlepiej zerówek) 

Przygotowanie:

1. Obieramy ziemniaki. Kroimy je w plasterki o grubości ok. 3 mm. Podobnie postępujemy z cebulą i dynią.
2. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Przekładamy ziemniaki. Solimy. Gotujemy, mieszając delikatnie od czasu do czasu, do miękkości. Potrwa to około 10-15 minut.
3. Przelewamy zawartość patelni na sitko, by odcedzić nadmiar oliwy. Bez obaw – ziemniaki to nie bakłażany nie wchłoną całej oliwy –powinniśmy odzyskać minimum 125 ml oliwy po ugotowaniu ziemniaków.
4. Na tej samej patelni podduszamy cebulę, przekładamy na bok. Następnie dynię, po niej pieczarki skropione obficie sokiem z cytryny.
5. W misce roztrzepujemy widelcem jajka, solimy je. Dodajemy pieczarki i dynię, roztrzepujemy ponownie, ale tylko do połączenia. Nie napowietrzamy zbytnio całości.
6. Do jajek przekładamy ziemniaki, mieszamy delikatnie, do połączenia składników.  Doprawiamy, dodajemy oregano.
7. Nieprzywierającą patelnię smarujemy oliwą. Wylewamy na nią całą masę, wyrównujemy wierzch. Smażymy około 7 minut z jednej strony. Nie kombinujemy, nie podważamy. Jedynie dla pewności odczepiamy nożem od patelni brzegi tortilli. Przykrywamy wierzch talerzem, na który przekładamy tortillę, po czym delikatnie ześlizgujemy ją na patelnię i smażymy nieco krócej
– około 3-4 minut z drugiej strony. Wyłączamy gaz, pozostawiamy na ok. 5 minut przed pokrojeniem. Podajemy z sałatą i dobrym hiszpańskim winem.
Uwagi:
1. Warto użyć najwyższej jakości składników, ale jeśli takimi nie dysponujemy, nie rezygnujmy, to naprawdę wyjątkowy, nawet jeśli niezbyt wyszukany posiłek.
2. Dictum absolutnej prostoty ogranicza użycie przypraw jedynie do soli, pieprzu wędzonej papryki i oregano.
3. Do tortilli potrzebujemy ziemniaków nierozpadających się podczas gotowania, spośród belgijskich odmian najlepsza będzie Nicola.
4. Ziemniaki możemy pokroić na mniejsze plasterki. Ja użyłam do tego krajalnicy ale w zasadzie powinno się kroić je ręcznie.

 

Butternut Squash Tortilla with mushrooms and smoked paprika
Ingredients:
3 medium shallots
400 g potatoes (weight after peeling)
400 g butternut squash (weight after peeling)
250 g meadow mushrooms
lemon juice
175 ml olive oil
8 large eggs
smoked paprika (sweet and hot)
oregano
salt and freshly milled black pepper

 

Instructions:

1. Peel and thinly pare the potatoes using a potato peeler and slice them into thin rounds. Do the same with butternut squash.

2. Heat olive oil in the frying pan and, when it’s smoking hot, add the potatoes.
3. Toss them around in the oil to get a good coating, then turn the heat right down to its lowest setting, add a generous sprinkling of salt and pepper.
4. Let the potatoes cook gently for 10-15 minutes, or until tender.
5. Turn them over halfway through and shake the pan from time to time, as they are not supposed to brown very much but just gently stew in the oil.
6. Put them into a strainer to regain the overflow of an olive oil. Let the onions cook gently until tender.
7. Meanwhile, peel and cut the onion in half, then thinly slice each half and separate the layers into half-moon shapes.
8. Heat 1 tablespoon of the regained olive oil in the frying pan. Let the onions cook until tender. Set aside.
9. Slice mushrooms and sprinkle them amply with lemon jus. Heat 1 tablespoon of the regained olive oil in the frying pan. Let the mushrooms cook about for 3-4 minutes. Set
aside.
10. Heat 1 tablespoon of the regained olive oil in the frying pan. Let the butternut squash cook until tender.
11. Break the eggs into a large bowl and, using a fork, whisk them lightly – it’s important not to overbeat them.
12. First transfer the potatoes to the eggs in the bowl.
13. When the onions, potatoes, mushrooms and butternut squash are cooked, quickly transfer them to the eggs in the bowl.
14. Add a seasoning.
15. Mix the potato and eggs thoroughly.
16. Put the frying pan (24 cm diameter) on the heat. Use a non-stick pan if you don’t have a well-seasoned frying pan.
17. Pour the whole lot into the frying pan and turn the heat down to its lowest setting immediately.
18. It’s going to take about 10-15 minutes to cook slowly, covered.
19. When there is virtually no liquid egg left on the surface is time to turn it over to cook the other side.
20. First draw the edge in gently with a knife. Then place a large and flat plate over the pan, invert both so that the tortilla is on the plate. Put the pan back on the heat and gently ease the tortilla back in.
21. Give it about 2 minutes more, then turn the heat off and leave it for a further 5 minutes to settle.
22. Serve hot or cold, with a salad and a glass of Spanish wine. I would say that tortilla tastes better when it’s cold a day after.

Enjoy!

IMG_0147
Smacznego!
10 comments Add yours
  1. Na talię jeszcze masz szansę :), a "pomyślę jutro" przerzuca odpowiedzialność na inny dzień, a czasem nawet na kogoś być może innego w Twoim przypadku, przynajmniej wchodzi to w grę 🙂
    Duet Barbarowo-Michaelowy całkiem przyjemny i taki jakiś… świąteczny w klimacie muzycznym:) Fil koniecznie do obejrzenia!
    Marka zazdroszczę…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, a tortilli TEŻ:), ale tę mogę sobie zrobić. Wszystko, oprócz pieczrek mam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *