Dżem śliwkowy z mango.

 

IMG_8632
Fajnie jest czasami wejść na drzewo, by strząsnąć z niego owoce. Zebrać je z koca, który pod nim leży, usiąść i pomyśleć, co by tu z nich wyczarować.

Obrałam śliwki ze skórek zachwycając się ich słonecznym wnętrzem i połączyłam z równie słonecznym mango. Do tego sok z cytryny. Pychota.

 

Dżem śliwkowy z mango
 Składniki:
750 g obranych ze skórki i pozbawionych pestek śliwek (najlepiej renklod lub mirabelek)
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 mango
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki.
2. Umieszczamy w garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, mieszamy, gotujemy na średnim i potem na małym ogniu.
3. Po godzinie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango.
4. Gotujemy.
5. Przed przełożeniem do słoików miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pasteryzujemy.
IMG_8643
Smacznego!
5 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *