Ekspresowa granola orzechowa (plus wersja bez glutenu).

„Można powiedzieć, że słońce jest często wielką żółtą pigułką od niebiańskich psychiatrów, która rozpędza smutek i wytwarza różowy nastrój. Słońce działa niekiedy skuteczniej niż szwajcarskie proszki noveril czy amerykański aventyl HC1.

Słońce jest także żółtym ręcznikiem frotté, który nas samoczynnie wyciera do sucha. Slońce również dostaje się nam do krwi, by ogrzać nasze serca, kiedy są zimne jak psi nochal.” (Ota Pavel „Śmierć pięknych saren. Jak spotkałem się z rybami„).

Ta zupełnie wbrew oczekiwaniom przedłużająca się i mroźna zima to solidna lekcja pokory. I nauka pogodnego bycia tu i teraz, z przerwami na marzenia o słońcu. Przyjdzie, co ma przyjść, równie nieuchronnie, co autonomicznie. Choćby nie wiem, jak zaklinać, złorzeczyć, wyrzekać, będzie, jak natura chciała. I dobrze, że tę instancję wciąż nad głowami mamy. Wszyscy równi wobec jej widzimisię.

W wieczory takie jak te, bliżej mi do fotela, grubego koca i książki niż do kuchni (nawet, jeśli po prawdzie, to fotel w kuchni sobie ustawiłam). W weekend szykuję sobie słój granoli na cały tydzień. Rano zalewam porcję jogurtem i razem z bananem pakuję do śniadaniówki. Taka solidna porcja chrupiącej radości zdecydowanie poprawia humor. Polecam gorąco! A w zakładce granole znajdziecie wiele innych przepisów na ten domowy przysmak.

 

 

Ekspresowa granola orzechowa. Bezglutenowa.

Składniki: na 5-6 porcji

100 g płatków owsianych górskich (lub bezglutenowych*)

30 g miodu

30 g oleju kokosowego

60 g orzechów włoskich pokrojonych grubo

60 g migdałów w całości

40 g słonecznika

30 g sezamu

 

Przygotowanie:

  1. W garnuszku rozgrzewamy lekko miód i olej, tak aby były płynne.
  2. Na patelni prażymy orzechy i migdały. Odkładamy na bok.
  3. Na tej samej patelni wysypujemy równo na całej powierzchni płatki. Mieszamy od czasu do czasu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Dodajemy słonecznik i sezam. Prażymy razem przez chwilę.
  4. Dodajemy uprażone orzechy włoskie i migdały. Mieszamy.
  5. Na patelnię wylewamy olej z miodem, mieszamy bardzo dokładnie. Pozostawiamy przez 1 minutę na patelni. Następnie zestawiamy z kuchenki do wystygnięcia na patelni.
  6. Kiedy jest zimna, przekładamy do słoika, przechowujemy szczelnie zamkniętą.

* owsiane płatki bezglutenowe są bardziej wiórowate i mniej spoiste dlatego ich uprażenie zajmie chwilę (ok. 10 minut) dłużej. Przygotowanie granoli z patelni na bazie płatków owsianych gó®skich zajmie nam kwadrans.

 

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *