Miałam pewnie kilka lat, kiedy „Fontainebleau” wpadło mi w ucho. Takie trochę country, egzotyczne w brzmieniu, bo skąd to całe Fontenblo? Śpiewało się je raczej wyłapywanymi z całości sylabami, bez zrozumienia tekstu. Dziecięce melorecytacje na tylnym siedzeniu Fiata 126 Pe…
Przy okazji przygotowywania deseru o tej samej nazwie czytam o historii przeboju sprzed lat. Że Bogusław Mec trochę tak jakby z przypadku, niezaplanowany na początku w całości przedsięwzięcia. Dziś trudno to sobie wyobrazić. Jak ta piosenka brzmiałaby bez niego? I czy w ogóle by brzmiała, gdyby nie podróż twórcy tekstu, Janusza Kondratowicza, do Fontainebleau
właśnie? I gdyby nie spacer wzdłuż Dunajca, gdzieś po górskich ścieżkach, gdzie ta właśnie melodia sobie wędrowała i poszła za Zbigniewem Górnym?
właśnie? I gdyby nie spacer wzdłuż Dunajca, gdzieś po górskich ścieżkach, gdzie ta właśnie melodia sobie wędrowała i poszła za Zbigniewem Górnym?
Deser to niezwykle prosty i równie tuczący, niestety. Mógł być podawany już w XVIII wieku. Nie wiemy, kto jest autorem przepisu. Dla mnie, zdecydowanie niesłodzony, choć są tacy, którzy cukru dorzucą. Ja komponuję go z owocowymi musami. Mój ulubiony – mango z estragonem, lub po prostu z pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Można go także aromatyzować, wanilią choćby.
Fontainebleau
Składniki:
500 g kremowego twarożku *
ok. 250-300 g śmietanki 36% *
Na mus z mango:
1 dojrzałe mango
1 czubata łyżka posiekanego
drobno, świeżego estragonu
drobno, świeżego estragonu
Na mus z czerwonych owoców:
250 g mrożonych owoców leśnych
250 g świeżych, dojrzałych truskawek lub malin
75 g cukru
½ – 1 łyżeczki
mielonego cynamonu
mielonego cynamonu
*składniki muszą być bardzo dobrze schłodzone, wówczas deser będzie lżejszy. Zaleca się nawet umieszczenie koncówek miksera w zamrażarce przed ubijaniem śmietany.
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy mus. Dzień wcześniej przekładamy twarożek na sitko wyłożone gazą. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy tam na noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno śmietankę, łączymy ją z twarożkiem. Podajemy z musem owocowym lub świeżymi owocami.
2. Przygotowujemy mus z mango. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na mus z estragonem.
3. Przygotowujemy mus z czerwonych owoców. W garnuszku umieszczamy mrożone owoce, cynamon i cukier, gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy truskawki. Miksujemy, przecedzamy przez sitko.
Smacznego!
Prosto, pysznie, leciutko i delikatnie… A w dodatku wspomnieniowo 🙂 Podoba mi się 🙂
tuczący czy nie na pewno pyszny! rozumiem, że twarożek na siteczku ma leżeć by obciekł?
Naczynka w jakich podałaś deser rozbroiły mnie! sa cudne!
wspaniałe! jakie kolory! 🙂