Prosty i szybki sposób na ochłodzenie w czasie upałów. Mango możemy zastąpić innymi owocami, które akurat są dostępne. Dodać miętę lub kolendrę. Skórkę otartą z limonki. Wariacji może być wiele. Inaczej się nie da w takim upale… Polecam (uff!) gorąco!
Frozen mango yogurt
Składniki:
1 mango
700 g gęstego jogurtu greckiego (moze byc także sojowy)
cukier do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
ekstrakt z wanilii opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do pojemniczka/woreczka i wkładamy do zamrażarki. Pozostawiamy tak na kilka godzin.
2. Miksujemy mango z jogurtem. Dosładzamy wedle uznania. Dodajemy wanilię i sok z cytryny. Mieszamy. Przekładamy do pojemniczków. Zjadamy bezzwłocznie.
Smacznego!
rewelacja! nie ma jak domowy jogurcik bez chemii:) jestem jak najbardziej za!
Robie tak od lat, kupuje w Delhez mrozone mango (w zasadzie jest tansze niz swieze owoce i w zamrazarce zawsze pod reka, nie trzeba sie przejmowac terminem waznosci) i sorbet albo jogurt gotowy. Mozna pokombinowac dodajac innych owocow na przyklad bananow, dzieki nim jogurt nabiera cudownej konsystencji.
Najbardziej podoba mi się zdanie ,,Zjadamy bezzwłocznie'' hahahahaa! <3
Idealnie…:) na pewno wykorzystam ten przepis.
Też na pewno skorzystam! 🙂 Do tej pory robiłam takie same "lody" tyle że z bananów i z minimalną ilością jogurtu.
Idealny deser na te upały 🙂