Gluten free Chocolate Coma Brownie.

Wyrastamy z nich nie wiadomo kiedy. Nieświadomie i czasami bezpowrotnie. Aż pewnego dnia łapiemy się na tym, że wciąż istnieją sytuacje, które na nowo budzą w nas dziecko.

Niechodzenie po krzyżujących się płytach chodnika albo tylko po parzystych stopniach schodów i pasach dla pieszych, wycieranie nosa w rękaw, wskakiwanie do kałuży, mlaskanie czy wreszcie – oblizywanie palców – to jedne z licznych dziecięcych rozrywek. Na szczęście z niektórych wyrastamy szybko. Inne zostają, uśpione głęboko. Coraz mniej czasu na nudę, nicnierobienie, zagapianie wygłupianie się, sprawiają, że niektóre z nich już się nie obudzą.

Uświadomiłam to sobie kiedy przygotowywałam wczoraj brownie. Zawrotna ilość czekolady, o naprawdę niezwykłym zapachu sprawiła, że najnormalniej w świecie wzięłam się za wylizywanie najpierw łyżki, a potem miski do bain-marie. I jakby tego jeszcze było mało – nie oszczędziłam także misy robota, wybierając palcami resztki czekoladowej masy i tym samym – wyręczając zmywarkę. No nie mogłam się opanować. Nie mogłam i już. A kiedy wieczorem spojrzałam w lustro zobaczyłam, że na twarzy mam jeszcze ślady moich dokonaniach (dlaczego nikt mi nie powiedział, że czubek nosa mam obsmarowany czekoladą???)

I wiecie, co? Fajnie tak było na chwilę być jak dziecko. Pójść za instynktem, bez hamulców i zasad savoir-vivre. Wskoczyć w tę kałużę, pal licho mokre nogi.

Jednocześnie chciałabym zaznaczyć, iż nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za konsekwencje wywołane przygotowaniem tego ciasta 🙂 Samo brownie, jak dla mnie – idealne. Także na piknik i wyjazd na weekend. Na zbliżający się wielkimi krokami długi weekend. To już niedługo, Kochani. Pięknego dnia Wam życzę!

Gluten free Chocolate Coma Brownie 

Składniki:

50 g mielonych migdałów

60 g niesłodzonego kakao w proszku

¾  łyżeczki soli

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

300 g czekolady 65%

200 g masła

145 g cukru

cukier wanilinowy

1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 jajka

Przygotowanie:

  1. Łączymy migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem.
  3. Ubijamy jajka z cukrem, wanilią i rozpuszczalną kawą na puszystą jasną i kremową masę.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej, łączymy. Następnie wsypujemy połączone wcześniej sypkie składniki, łączymy starając się nie mieszać więcej niż to konieczne.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.

 

 

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *