Grillowane boczniaki. Po prostu i na szybko.

 

IMG_6306

 

 Niedziela. Sąsiad jak co tydzień o tej porze myje samochód. Podstawia sobie stołeczek i poleruje dach.
– Chyba nie będzie padać ?- zagaduję z uśmiechem.
– Przez najbliższe 14 dni! – krzyczy do mnie z radością.
Znamy się nie od dziś. Są dla nas jak rodzina, powierzamy ich opiece nasz dom i zwierzęta, gdy wyjeżdżamy. Pomagają nam we wszystkim, radzą i zawsze wiedzą, jaka będzie jutro
pogoda.  Sąsiad jest w tej kwestii najlepiej  poinformowaną osobą, jaką znam.

Nie przestaję się zastanawiać, czy oni w Polsce byliby tak samo życzliwie przyjęci, jak my tutaj. Lubię/chcę wierzyć, że tak… i cieszę się na myśl o 2 tygodniach bez deszczu.
Słonecznych i ciepłych.

Tymczasem jeże szykują się do zimy. Są takie wieczory, kiedy do miski dla kotów, wystawionej na zewnątrz, na tarasie, ustawia się kolejka. Ostatnio złapaliśmy na gorącym uczynku 3 tej samej wielkości, zupełnie małe, osobniki. Dziś z kolei, prawdopodobnie jeden z nich, bo tych samych co tamte rozmiarów, wlazł do kociej miski i wcinał w najlepsze. Robią przy tym dużo hałasu i  bałaganu. Koty obchodzą je z respektem dookoła. Śmiesznie wyglądają, tak czekając jeden z drugim na swoją kolej.

Jeszcze ciągle udaje mi się w tygodniu, po powrocie z pracy, zrobić zdjęcia przy świetle dnia. Wrzucam boczniaki na grillową patelnię i przygotowuję dressing. Całość zajmie mi około kwadransa, nie więcej. Następnego dnia rano dogotowuję jeszcze makaron i zabieram je ze sobą na lunch do pracy. Szybko i sprawnie. A kiedy chcę przygotować jesienną przystawkę – podaję je z bagietką. Równie pysznie. Polecam spróbować ich w tej wersji, z wyraźnie słodkim, od miodu, dressingiem, posypane obficie pietruszką lub kolendrą.

IMG_6291


 Grillowane boczniaki

Składniki: (dla 2 osób)
250 g boczniaków
1/2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
garść posiekanej pietruszki
sól, pieprz

Na dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka gorącej wody
1/2 posiekanego ząbka czosnku

Przygotowanie:
1. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Boczniaki kroimy w paski, jeśli są duże. Przekładamy na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszam regularnie. Posypujemy posiekanym czosnkiem.   Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pierzem. Polewamy dressingiem.
2. Z słoiczku umieszczamy wszystkie składniki, oprócz wody. Kiedy się połączyły ddajemy gorącą wodę i wstrząsamy dokładnie. Polewamy boczniaki. Podajemy.

 

IMG_6312

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *