Groch z kapustą albo tarta.

IMG_3306

Pamiętam, kiedy spróbowałam
jej pierwszy raz. I nie jest to wspomnienie z dzieciństwa. W naszym domu tego
dania się po prostu nie przygotowywało. Co innego placki z grzybami, kluski zmakiem, kapusta postna ale groch z kapustą???
Trudno jest dogonić
pierwsze smaki. Odtworzenie ich nie tylko wydaje się – ale po prostu jest – niemożliwe.
Bo tamten kontekst nie wróci już w dokładnie tej samej postaci. Małgosia na
ubiegłoroczną Wigilię  przygotowała dla
nas między innymi właśnie groch z kapustą. Sięgnęłam po nią z wielką
ciekawością i zachwycił mnie jej prosty acz niezwykły smak. Od tamtej chwili
wiedziałam, że taki smak już do mnie pewnie nie powróci. Małgosia napisała mi,
że przygotowanie jej jest niezwykle proste. Kiedy obserwowałam ją przy pracy w
jej kuchni miałam wrażenie, że wszystko, co robi istotnie jest proste, z taką wprawą
i jednocześnie spokojem czarowała kolejne dania i ciasta. Ale przygotować ją zupełnie
samodzielnie? To zupełnie inna kwestia.
Postanowiłam jednak spróbować.
Między innymi także dla kolędników, którzy jak zwykle odwiedzili nas w sobotę.
Chciałam uraczyć ich tradycyjnie. Była więc tarta Groch z kapustą i piernik, na
który zapraszam już wkrótce. Tarta – bo taki sposób podania grochu z kapustą
wydaje się ciekawy i wygodny, idealnie nadaje się na przygotowanie jej i
zaniesienie na spotkanie przedświąteczne w gronie przyjaciół, do pracy. I choć
wspomnienie tamtego smaku po prostu pozostanie bardzo dobrym wspomnieniem to
uśmiechnęłam się od ucha do ucha na smak, który mi samej udało się wyczarować. Polecam
gorąco.
A do Mirandy uda nam
się i w tym roku dojechać, choć tym razem nie na Wigilię. Ale już się cieszymy
na samą myśl i perspektywę tych kilku dni tam…
Przed Świętami zaproszę Was jeszcze na przepis na piernik. Wegański, bezglutenowy z nutą czekolodową. Naprawdę rewelacyjny. 
Dobrego tygodnia i udanych przygotowań Wam życzę. 
IMG_3314

Groch z kapustą
Składniki:
200 g grochu łuskanego (u mnie – połówki)
700 g kapusty kiszonej
100 g cebuli
1 małe winne jabłko
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1.      
Groch płuczemy, zalewamy na noc ½ l ciepłej wody.
Odstawiamy.
2.     
Następnego dnia gotujemy groch w wodzie, w której się
moczył do miękkości, w moim przypadku trwało to około 20 minut.
3.     
Kiedy groch się gotuje wstawiamy kiszoną kapustę. Ja swojej
nie płukałam, groch wyrównuje smaki i o tej porze roku raczej nie jest na tyle
kwaśna, aby wypłukanie jej było konieczne. Kroimy ją drobniej. Przekładamy do
garnka i gotujemy, w razie konieczności podlewając wodą.
4.     
Siekamy drobno cebulę, którą podduszamy na oliwie.
5.     
Ugotowany groch przekładamy do kapusty razem z cebulą. Mieszamy.
Doprawiamy.
Tarta Groch z
kapustą
Składniki na spód
bezglutenowy, wegański
200 g mąki gryczanej
50 g mąki ryżowej
10 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
160 g masła roślinnego
3 łyżki siemienia lnianego zmielonego
Na kruszonkę:
35 g masła roślinnego
55 g mąki gryczanej
Składniki na farsz takie same
jak na groch z kapustą (patrz powyżej)
Przygotowanie:
1.      
Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, po 2 minutach
wkruszamy do papki drożdże, mieszamy do dokłądnego połączenia.
2.     
Mąki mieszamy z solą. Łączymy wszystkie składniki,
wyrabiamy ciasto, Rozwałkowujemy je i przekładamy do formy na tartę  o średnicy 24-26 cm wysmarowanej masłem
roślinnym i wysypanej mąką gryczaną. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas
nagrzania piekarnika.
3.     
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
4.     
Przygotowujemy kruszonkę mieszając składniki ze sobą do
uzyskania formy kruszonki. Odstawiamy.
5.     
Spód podpiekamy 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika
wysypujemy go 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego. Wykładamy farsz,
posypujemy go kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.
Przestudzamy przed pokrojeniem. 
IMG_3283

IMG_3305
5 comments Add yours
  1. Witam 🙂 Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka – nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.

    Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny 🙂

    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html

    Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *