Szybki gulasz z kurczaka w pomidorach.

Jeszcze dwa dni i wróci z Chin córka pierwsza. Nareszcie!
– Mamo! Od dwóch tygodni mówimy z Emily tylko o jednym!

(Ciuchy? Paznokcie? Faceci?) – pomyślałam.

– Jak tylko przyjadę zrób mi lasagne. Wiesz, taką Twoją… Tylko dużą porcję, na kilka dni przynajmniej, bo nie zamierzam jeść nic innego, kiedy wrócę! Plisss…
– Mówiłaś, że kuchnia chińska Ci smakuje?
– No tak, ale wiesz, człowiek chciałby w końcu zjeść coś normalnego!

Szykuje się zatem wekkend gotowania lasagne w hurtowej ilości. Ale tak się już cieszę, że dziecię powraca i stres o nią tam minie.
Polecam Waszej uwadze ten gulasz. Jest pyszny na letnie wieczory, kiedy w ciągu dnia, z powodu gorąca nie chce się jeść, za to wieczorem, wraz  z chłodem nadchodzi głód…

 

 Szybki gulasz z kurczaka w pomidorach

Składniki: (na 4 małe porcje)
350 g filetów z kurczaka
350 g pieczarek (możliwie najmniejszych rozmiarów)
1 kg pomidorów
400 g młodych ziemniaków (możliwie najmniejszych rozmiarów)
sól, pieprz
szczypta kolendry, cynamonu, imbiru, kardamonu,
gałki muszkatołowej, goździków, papryki słodkiej i ostrej
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
pietruszka lub kolendra, posiekane, do podania

Przygotowanie:
1. Pomidory obieramy ze skórki (można tę czynność pominąć, jeśli nam potem te skórki nie przeszkadzają), kroimy w dużą kostkę. Sok powstały podczas krojenia zachowujemy.
2. Ziemniaki szorujemy dokładnie, jeśli są młode, gotujemy je w osolonej wodzie ze skórką. Jeśli to już nie sezon na młode ziemniaki, wybieramy te możliwie najmniejsze, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, uważając by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
3. Siekamy drobno cebulę.
4. Szklimy cebulę na oliwie, dodajemy posiekany czosnek.
5. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy dokładnie, posypujemy mieszanką przypraw (można to zrobić wcześniej) i przekładamy na patelnię z podduszoną cebulą. Smażymy.
6. Pieczarki oczyszczamy dokładnie ręcznikiem papierowym, jeśli są małe, dodajemy je całe do kurczaka, jeśli duże – kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie.
7. Kiedy kurczak i pieczarki są już gotowe dodajemy pokrojone wcześniej pomidory. Mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Nie potrwa to długo – to kwestia maksymalnie kwadransa. Po tym czasie nasz gulasz próbujemy i doprawiamy w razie konieczności. Jeżeli sos będzie za kwaśny, dosładzamy go wedle uznania.
8. Dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki.  Delikatnie mieszamy.
9. Posypujemy ziołami. Podajemy (u nas obowiązkowo z dużym kleksem kwaśniej śmietany).

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *