Jagodzianki Martyny

Każdego roku testuję nowe przepisy na jagodzianki. Sezon na jagody trwa jednak tak krótko, że nigdy nie mam czasu opublikować efektów tutaj. Zawzięłam się jednak tym razem – bo choć naprawdę nie najlepiej pracuje mi się w nieswojej kuchni i zdjęcia robione telefonem nie wzbudzają mojego entuzjazmu, postanowiłam, że tym razem nie dam tak łatwo za wygraną. Tegoroczny sezon jagodowy rozpoczęłam od przepisu finalistki Master Chefa – Martyny Chomackiej i mogę Wam ten przepis gorąco polecić. Mam nadzieję, że zdążycie jeszcze nazbierać / kupić jagody, bo naprawdę warto upiec je w domu.

Jagodzianki

Składniki:

500 g mąki pszennej
200 ml mleka
90 g masła*
50 g cukru
8 g suchych drożdży
1 łyżka śmietany 12%
1 jajko
pół łyżeczki soli

Jagody:
800 g świeżych jagód
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarna z 1 laski wanilii – opcjonalnie
2 łyżki wody różanej – opcjonalnie

Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g cukru
duża szczypta soli

* przepis Martyny przewiduje użycie roztopionego masła. Tutaj postąpiłam po swojemu – ponieważ do drożdżowego moim zdaniem najlepiej nadaje się miękkie masło – ma to wpływ na jego idealną konsystencję, lekkość i świeżość. Jeśli zdecydujecie się dodać miękkie masło, najpierw podgrzejcie mleko, a masło dodajcie na końcu, po wstępnym wymieszaniu wszystkich pozostałych składników

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Musi być ciepłe ale nie gorące zanim dodamy je do suchych składników. Do dużej miski wrzucamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mleko z masłem. Najpierw ciasto wyrabiamy w misce a następnie przekładamy je na stolnicę. Jeśli macie robot zrobicie to znacznie szybciej. Ważne, aby wyrabiać ciasto ręcznie przynamniej 20 minut, aby osiągnęło odpowiednią sprężystość i gładkość. Idealnie się z nim pracuje.

2. Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, lub wkładamy do lodówki na całą noc. Ma podwoić swoją objętość.

3. Przygotowujemy jagody. Do cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i całą mieszankę wsypujemy do jagód, delikatnie mieszamy, tak aby dokładnie obtoczyć owoce.

4. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki. Każdą z kulek ciasta wałkujemy aż bedzie sporym, płaskim placuszkiem. Następnie dno małej, niezbyt głębokiej miseczki wykładamy rozwałkowanym plackiem, na środku którego kładziemy 2-3 czubate łyżki jagodowego farszu. Następnie łapiemy za przeciwległe brzegi i zlepiamy, jak pieroga. Zlepiamy wszystko dokładnie tak, żeby nic się nam nie wylało na zewnątrz. Następnie jagodzianki układamy sklejeniem do dołu, do kolejnego wyrastania na mniej więcej godzinę, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką.

5. Przygotowujemy kruszonkę. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy zimne masło i wyrabiamy przez chwilę rękoma. Tak przygotowaną wkładamy na 20 min do schłodzenia do lodówki.

6. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Następnie posypujemy bardzo obficie kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 22-25 minut lub do zrumienienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *