Jak dobrze, że dziś nie świeci słońce… La Chandeleur, pyszne naleśniki kokosowe i gryczane

Dziś wyjątkowo możemy przyjąć brak słońca w radością. W wielu krajach wierzy się, że to właśnie 2 lutego, niedźwiedzie budzą się z zimowego snu. I wychodzą ze swojej kryjówki. Jeśli zobaczą słońce, szybko wracają do swojej słodkiej drzemki. Wiedzą bowiem, że na słońce świecić będzie krótko. XVII wieczne powiedzenie mówi, że wówczas niedźwiedź spać będzie jeszcze przez 6 tygodni…
W Belgii dziś pogoda jak co dzień, czyli szarówka. Czy to więc oznacza rychłe przebudzenie wiosny? Nie wiem. Bierzemy to jednak za dobry znak. Przygotujmy naleśniki. C’est la Chandeleur. Pisałam Wam o Chandeleur rok temu (klik). Dziś dwie nowe propozycje na pyszne, sprawdzone ciasto naleśnikowe na słodko i wytrawne, i kilka propozycji nadzienia. Zapraszam. Może to i niekoniecznie wykwintny obiad czy kolacja ale z pewnością niezwykle smaczny, pożywny i zdrowy posiłek.

Galettes de sarrasin – Naleśniki na mące gryczanej
Składniki: na około 10-12 naleśników
160 g mąki gryczanej
90 g mąki pszennej
1 jajko
250 ml zimnej wody
1 łyżeczka soli morskiej jeśli używacie gruboziarnistej rozpuśćcie ją wcześniej w wodzie
1 łyżka oliwy
Przepis na ciasto do galettes de sarassin pochodzi stąd.
Przygotowanie:
1.       Przesiewamy obie mąki do miski, mieszamy. Robimy dołek, do którego wlewamy 150 ml zimnej wody. Miksujemy. Dodajemy jajko, oliwę, sól i pozostałą wodę. Jeśli nie używamy miksera ubijamy ciasto dokładnie i energicznie, by było gładkie, pozbawione grudek i aby dobrze je napowietrzyć.
2.      Przykrywamy i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, by odpoczęło.
3.      Po tym czasie dolewamy odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Im rzadsze ciasto tym lżejsze będą naleśniki.
4.      Smażymy na sklarowanym maśle lub maśle z żółtkiem. Wylewamy cieniutką warstwę na patelnię i smażymy z obu stron.
Nadzienie:
1.       Najbardziej klasyczne nadzienie do galettes de sarrasin to szynka, jajko i tarty gruyère.
2.      Autorka przepisu zaproponowała nadzienie w postaci jajka (wbijanego na usmażony naleśnik na patelni), plasterków wędzonego łososia i tartego gruyèra.
3.      My zjedliśmy nasze naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą.

Gryczane naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą
Składniki: na nadzienie
330 g szpinaku świeżego lub mrożonego
2 łyżeczki masła
2 duże ząbli czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
80 g gorgonzoli
Przygotowanie:
1.       Rozpuszczamy masło, na którym smażymy delikatnie posiekany czosnek.
2.      Dodajemy szpinak, smażymy przez kilka minut.
3.      Rozkruszamy ser nad patelnią, mieszamy do rozpuszczenia sera. Możemy rozprowadzić go dodatkowo 1 lub 2 łyżkami śmietanki do sosów.
4.      Doprawiamy do smaku.
5.      Przekładamy naleśniki i podajemy. Posypujemy tartym parmezanem. Jeżeli lubicie naleśniki z sosem możecie je podać na przykład z sosem czosnkowym.

Naleśniki kokosowe
Składniki: na ciasto dla kilkunastu naleśników
200 ml mleka kokosowego
100 ml wody
100 g mąki pszennej
3 jajka
10 g cukru
wiórki kokosowe do podania

Te naleśniki są naprawdę pyszne. Smak kokosa jest subtelny ale wyczuwalny. Są delikatne i miękkie. Możemy podawać je na wiele sposobów. Świetnie smakują z białą czekoladą. Lub też z nadzieniem z mango i tamaryndowca. Przepis znajdziecie poniżej. Jeżeli nie macie pasty z tamaryndowca możecie zastąpić go sokiem z limonki, choć to już nie będzie dokładnie to samo. W Belgii pastę z tamaryndowca kupicie z pewnością w angielskich sklepach w Waterloo.

Naleśniki kokosowe z nadzieniem z mango

Składniki: na nadzienie

315 g purée z mango
1 łyżka soku pomarańczowego
½ – 1 łyżeczki pasty z tamaryndowca, jeśli nie mamy zastępujemy sokiem z limonki do smaku
Przygotowanie:
1.       Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy. Odstawiamy na godzinę minimum w chłodnym miejscu, przykryte.
2.      Smażymy naleśmiki na sklarowanym maśle lub oleju kokosowym.
3.      W melakserze łączymy dokładnie wszystkie składniki nadzienia i smarujemy nim usmażone naleśniki. Posypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy z bitą śmietaną.
Inne przepisy na naleśniki znajdziecie tutaj.
Jutro Św. Błażeja. Czy wiecie, co należy zrobić tego dnia, zgodnie z tradycją?
Zapraszam jutro.
Smacznego!
24 comments Add yours
  1. Och, PYSZNOŚCI, no po prostu pyszności!!!!!!!! Nie wszystkie naleśniki lubię, ale te zjadłabym od razu. Galettes de sarrasin w tradycyjnej formie (z szynką, jajkiem i serem) jadłam kiedyś w Lille i bardzo mi smakowały, ze szpinakiem nie próbowałam, ale wierzę, że mogą być pyszne.
    Natomiast te deserowe są dla mnie bardzo na czasie, bo dostałam właśnie opakowanie pasty z tamaryndowca i wciąż rozglądam się za ciekawymi sposobami jej użycia… a Twoje naleśniki kokosowo-tropikalne wydają mi się świetnym przepisem!

  2. Ja znam wersję ze świstakiem przepowiadającym nadejście wiosny, ta jest popularna szczególnie w Stanach i Kanadzie 🙂

    A naleśniki jak to dla mnie – najbardziej atrakcyjne są te z kokosem i mango, nic nie poradzę że tak bardzo lubię słodkie…

  3. Myślę, że te naleśniki mogą być jak najbardziej wykwintnym obiadem czy też kolacją, szczególnie podane tak, jak u Ciebie. A wiosna… Tęsknię za nią. I za słońcem. Dzisiaj za oknem znów była szarówka… Choć zgodnie z ideą dnia pozytywnego myślenia spędziłam go bardzo przyjemnie! 🙂

    Św. Błażej? Niestety, nie mam pojęcia, z czym się wiąże. Ale z ogromną chęcią się dowiem. 🙂

  4. Aneczko! Porywam od Ciebie obydwa przepisy, wolałabym wprawdzie poczęstować się bezpośrednio, ale skoro się nie da, sama usmażę:) Zachwycił mnie zwłaszcza pomysł mleka kokosowego – to przecież tak genialne i proste rozwiązanie! Już sobie w marzeniach wyobrażam ten smak i aromat! Coś mi się zdaje, że będę miała naleśnikowe sny:)
    Całusy!

  5. Na stole,
    wiec bedzie w sam raz, i w dodatku nic sie nie zmarnuje, a zostanie zjedzone ze smakiem…pozdrawiam serdecznie
    Delikatessen,
    musze sama przyznac, ze sympatykiem gryki zupelnie nie jestem, i to jest delikatnie powiedziane…Ale sa takie danie, ktore bez niej istniec nie moga. Jak na przyklad kulebiak, na ktory przepis publikowalam niedawno i ten smak mnie zaskoczyl do tego stopnia, ze farsz z kasza gryczana zajadalam lyzkami. No i galettes de sarrasin…ten przepis jest naprawde dobry, bo smak gryki jest bardzo subtelny ale znaczacy. Paste z tamaryndowca zas wykorzystalam jeszcze w innym daaniu, tym razem w zupie…zapraszam w weekend. Usciski serdeczne
    Tadeuszu,
    kiedys mialam taka specjalna, nalesnikowa, ale sie w koncu zuzyla. Teraz, po prostu na teflonowej ale planowany jest zakup ceramicznej…pozdrawiam serdecznie
    Maggie,
    widac ty bardziej wytrawny sympatyk nalesnikow jestes, skoro galettes wlasnie do Ciebie przemawiaja…pozdrawiam serdecznie
    Arvén,
    masz racje, o swistaku pisalam w tamtym roku, a te wierzenia pogodowe zwiazane z niedzwiedziami to tasam idea, orzepowiadania wiosny z przymruzeniem oka…serdecznosci,
    Oliwko Droga,
    moc pozytywnego myslenia jest wielka i chyba wciaz niedoceniana, ale tak tu juz jest…A wiosna, moze sie przeciez spoznic, zapewniajac sobie dobre wejscie…Sciskam serdecznie
    Madziu,
    jeszcze nigdy nie mailam tego problemu. Ale mozna kupic ja z pewnoscia w polskich sklepach lub tez kupic po prostu semoline, dostepna w kazdym praktycznie sklepie. Caluje
    Aniu Kochana,
    dodatek mleka kokosowego nadal nalesnikow delikatnosci i subtelnosci, sa miekkie i puszyste, a moje dzieciaczki, z bardzo tradycyjnymi gustami kulinarnymi, zajadaly, ze az milo bylo popatrzec, ja uznalam to za najlepsza rekomendacje…Usciski serdeczne
    Ago,
    witam kolejnego wytrawnego zwolennika nalesnikow wiec 🙂 pozdrawiam serdecznie
    Anna

  6. I waѕ very hаρpy to ԁiscover thiѕ site.
    I wаnted to thank yοu for уouг tіme just for thiѕ fantastic read!
    ! I defіnitely enjoyed eѵery рart of it and і
    аlѕo have yοu boοkmaгked to look аt new stuff
    on your site.
    Also visit my web-sitehow to stop snoring

  7. Greаt blοg here! Also your web site loads up very
    faѕt! Whаt web hοst are you using?
    Can Ӏ gеt your affiliate link tо your host?
    I ωish my web sіte loaded uρ as fast as yours lοl
    Here is my web site 1 month loan

  8. Nеat blog! Іѕ youг theme cuѕtom made
    or dіd yοu dοwnload it frоm somewhere?

    A design liκe yours with a few ѕimple tωeeks would really make mу blоg јump out.

    Please lеt me κnoω where you got your theme.
    With thankѕ

    Fеel fгeе to surf to mу webpage .
    .. bad credit loans
    My web site: bad credit loans

  9. My brother suggesteԁ Ι might like
    this blog. Ηe waѕ tοtally right.

    This ρost tгuly made mу day.
    You can nоt imаgine ѕimρly
    how much time I hаԁ spent fог thіs іnfo!
    Thanks!

    mу wеb site … Engagement Rings

  10. I juѕt like the valuable info уou provide to your artiсles.
    I will bookmarκ your weblog and take a look at onсe more
    rіght here regulаrly. I аm fairly ceгtain I will
    leагn a lot of nеw stuff right here! Good luck for
    the following!

    mу page; payday loans

  11. Hey there, Yοu have done a great jоb.
    I'll definitely digg it and personally recommend to my friends. I'm confident thеy'll be benefited from this website.

    Here is my web blog … payday loans

  12. I am gеnuіnely delighted to glancе at thіs websіte рosts which
    containѕ рlentу of helрful fаcts, thanκѕ fοr proνiding these kіnԁs οf stаtistics.

    Fеel free tο ѕurf tο my wеb page ::
    payday loans

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *