Kaczka w buraczkach na świąteczny obiad.

W sytuacji, kiedy Wigilia rządzi się swoimi prawami i ma niemal zawsze tę samą kartę dań, nie ma kłopotów z menu. Za to już świąteczny obiad – to jest wyzwanie. Tu repertuar nie powtarza się już tak regolarnie, jak ten wigilijny. Do tego jeszcze – chciałby człowiek odpocząć, szczególnie kiedy zmęczenie po przygotowywanej Wigilii daje się we znaki.

Dlatego mam dla Was w tym roku propozycję bardzo kuszącą, jak sądzę. Nie wymaga wielkich, ani nawet średnich nakładów pracy naszych rąk. Doprawione mięso po prostu wstawiamy na długo piekarnika razem z buraczkami. Za jednym zamachem przygotowujecie mięso i warzywa do obiadu. Moim zdaniem ziemniaczano-dyniowe puree pasuje do niego idealnie – ale jeśli, chcecie jeszcze bardziej zaoszczędzić na czasie – możecie przygotować zwykłe puree, ziemniaki z wody lub też – ugotować kaszę. Za jednym zamachem przygotowujecie mięso i warzywa do obiadu. Polecam gorąco!

 

Kaczka w buraczkach

Składniki:

4 udka kacze

1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina

sól, pieprz, tymianek

4-5 buraczków

owoce granatu do podania

Ponadto:

500 g ziemniaków

350 g dyni

sól, pieprz

proszek grzybowy* i oliwa do podania

*zmielone na pył suszone grzyby

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni.
  2. Kacze udka oprószamy dokładnie z obu stron solą i pieprzem oraz tymiankiem.
  3. Układamy sciśle jedno obok drugiego na dnie naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny.
  4. Po tym czasie przewracamy udka na drugą stonę, dodajemy obrane, umyte i pokrojone w ćwiartki buraki – pieczemy jeszcze 90 minut do 2 godzin, sprawdzając regularnie pod koniec pieczenia, tak by się nie rozpadały.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości, odcedzamy i przecieramy jeszcze ciepłe na puree. Podobnie postępujemy z dynią.
  6. Kiedy kaczka będzie gotowa układamy ją na półmisku z buraczkami, posypane ziarenkami granatu.
  7. Wytopiony tłuszcz i powstałe podczas pieczenia soki zlewamy do szklanego naczynia. Odstawiamy, aby się oddzieliły w 2 warstwy. Zbieramy z wierzchu tłuszcz, który przekładamy do słoika a soki redukujemy. Jeśli brakuje nam do tego czasu – zagęszczamy 1 łyżką mąki rozrobioną w 1/2 szkl. śmietanki do sosów. Doprawiamy w razie konieczności.
  8. Gładkie puree polewamy oliwą i posypujemy proszkiem grzybowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *