Kaszotto z buraczkami.

Miałam kiedyś tak, że obiad dla 5 osób gotowałam w 3-4 wersjach, bo a to jeden lubi ryż, drugi woli ziemniaki a trzeci nienawidzi sosów. Było więc i także osuszanie pulpecików w sosu ręcznikiem papierowym, przed podaniem na talerz. Kiedy dzisiaj sobie o tym pomyślę, to – nie wiem, co myśleć 😉 Gdzie ja miałam głowę? Skąd te pomysły i nadmiar czasu???

Jakiś czas temu powiedziałam – dość. Koniec z monotonnym gotowaniem z bezpiecznych, ciągle tych samych i sprawdzonych wielokrotnie potraw, witajcie – kuchenne rewolucje 😉 Warzywa? Do każdego posiłku, nie negocjuję i nie biorę jeńców – jeść, co podane – trzeba, bez dyskusji i kręcenia nosem.

Mogę ewentualnie wyrecytować szczegółową listę składników, które następnie wszystkie lądują na talerzu. Nie jest łatwo, ale to działa. (Musielibyście widzieć ich miny, kiedy zobaczyli na stole to pęczotto)… Buraczki??? A fuj! I zjedli.

A ja wreszcie mogę sięgać po moje ulubione smaki. Też lubicie buraczki? 😉

 

 

Kaszotto z buraczkami
Składniki: (porcja na 5 osób)
250 g kaszy pęczak
2 cebule (200 g po obraniu)
2 małe ząbki czosnku
2 pietruszki (150 g)
500 g ugotowanych/upieczonych buraczków
duża szczypta imbiru
sól, pieprz
2 łyżeczki ziaren kolendry
800 g bulionu
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
koperek, kolendra świeże
sok z cytryny do smaku
200 g sera manouri lub fety
oliwa i masło
1/2 granatu – do podania
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy kaszę i mieszając smażymy przez 1-2 minuty.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili pokrojone drobno pietruszkę i czosnek.
3. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziarna kolendry roztarte w moździerzu lub zmielone i imbir.  Smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 minut aż warzywa się zeszklą.
4. Wlewamy wino i gotujemy do odparowania.
5. W oddzielnym rondelku zagotowujemy bulion. Wlewamy go partiami na patelnię, gotując przez ok. 30 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec pęczak ma być miękki.
6. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę buraczki, mieszamy i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 5 minut.
7. Dodajemy posiekane zioła, mieszamy. Przyprawiamy i dosmaczamy sokiem z cytryny.
8. Przekładamy na półmisek, posypujemy ziarnami granatu i pokrojonym w kostkę manouri.

 

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *