Kasztanowe markizy czyli wspólne Tu i Tam.

Trochę się spóźniłam…ale wybaczcie, prosto z drogi…a droga ta była dłuuuuuuga i męcząca. Ale jesteśmy już w domu, zjeżdżamy się wszyscy powoli, do naszego gniazda.
Dostałam zaproszenie do Tu i Tam od Ani (Amber) i bardzo się ucieszyłam, choć na początku był stres. Co ja zrobię z tych kasztanów? Tak, żeby było i autorsko i nowatorsko? Bo jakoś tak sobie założyłam.
I wiecie co? Nie wiem, czy mi się udało zrealizować to założenie. Subiektywnie stwierdzę tylko, że bardzo mi te markizy posmakowały a wszyscy poczęstowani prosili o dokładkę. Ciasteczka to lekkie i eleganckie z wyglądu. W sam raz na specjalne okazje. Do tego proste i szybkie. Dziękuję za zaproszenie dziewczyny kochane: Anno-MarioAniu i Maju.
Kasztanowe markizy

Składniki: na 20 sztuk  
110 g puree z kasztanów
110 g mąki orkiszowej
6 g kakao
150 g masła
60 g drobnego cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
Na krem:
35 g bardzo miękkiego masła
5 czubatych łyżek kremu kasztanowego z wanilią

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasteczka mieszamy w misce dużą łyżką lub mikserem do połączenia się składników. Formujemy kulę. Uwaga ciasto się lepi. Wkładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do zamrażarki na 25 minut.

2. Po tym czasie wykłądamy ciasto na osypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy foremką kółka – 40 sztuk.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30 minut. Po 25 sprawdźmy stan upieczenia.
5. Ciasteczka studzimy na kratce i przygotowujemy krem.
6. Krem kasztanowy i masło powinny mieć podobną temperaturę, aby krem nam się nie zwarzył. Ubijamy mikserem masło i dodajemy do niego porcjami krem kasztanowy.
7. Ostudzone ciastka smarujemy kremem i przekładamy, aby powstały markizy.
8. Jeśli lubimy możemy przybrać markizy polewą czekoladową. Przepis znajdziecie tutaj.

Podsumowanie Weekendowej Piekarni już po świętach. Może zdążycie jeszcze dosłać swoje linki do tego czasu?
Z okazji nadchodzącego Czasu,
chciałabym Wam życzyć przede wszystkim:
spokoju i wyciszenia, które pozwolą Wam przeżyć te chwile najpełniej,
kojącej obecności najbliższych i światła w ich oczach, gdy w nie spoglądać będziecie, 
chwil niepowtarzalnych i zapadających w pamięć,
czasu na wszystko co sobie zaplanujecie,
i beztroski
i wytchnienia
i radości.
17 comments Add yours
  1. Aniu Droga! Jesteś! Czekałyśmy na Ciebie z wielką ciekawością – i jak zawsze warto było! Ogromnie się cieszę i dziękuję za wspólną pracę nad kasztanami. Markizy cudowne!
    Wspaniałych świąt Aniu! Rodzinnych, radosnych i pełnych szczęścia!

  2. Wiedzialam! Wiedzialam, ze to Ty chociaz dziewczyny trzymaly wszystko w strasznej tajemnicy :)) Cudowne markizy Aniu 🙂 Musza byc pyszne.

    Spokojnych, pogodnych i rodzinnych Swiat.

  3. Aniu,jakie markizy, a jakie zdjęcia!!! Wspaniałe kasztanowe słodkości. Bardzo dziękuję za wspólne kasztanowanie.
    Cudownych świąt w rodzinnym gnieździe!

    P.s. Ja też jestem zasłuchana w panu Botti…

  4. Och, wspaniały ten Twój autorski pomysł, Aniu!

    A cóż ja mogę Ci życzyć? Chyba po prostu radości z każdej chwili; mnóstwa ciepła; oczu, w których możesz się zatopić i zapomnieć; głosów, które będą koiły w gorszych chwilach. Cudownych Świąt…

    Uścisków moc!

  5. Anno moja, ja tu dopiero teraz, ale cały czas blisko Ciebie… Teraz już bliżej, bo wróciłam.
    Jeszcze świętujemy… Cieszcie się swoja obecnością! A Święta niech przyniosą to wszystko czego brakuje, a co jest ważne i potrzebne…

    Markizy bardzo apetyczne! Chętnie wyciągnęłabym choć jednego z monitora…;)

  6. Anno, życzenia od Ciebie, od Was dotarły do mnie! Stoją i cieszą me serce:)i wypełniają mój dom:) Z całego mojego serca cieszącego się dziękuję:*. To był niezmiernie miły prezent!

  7. Dobrze, że nie ma mnie tam w pobliżu, bo półmisek szybko bym sama opróżniła hehe pyszne foty
    W Nowym Roku, tuż po balu
    oprócz szczęścia, zdrowia, szmalu,
    proś niebiosa, by Ci dały,
    dużo seksu i gorzały.
    Do Siego Roku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *