Klasyczne wegańskie falafele.

23:37 a falafele wciąż jeszcze czekają na publikację. Kolejny dzień. Zanim zmrużę 2 oko, ostatecznie i do rana (mam nadzieję 😉 spróbuję jeszcze dokończyć i napisać kilka słów tytułem zachęty.

Uczciwość jednak nakazuje napisać, że rodzinie nie posmakowały. Mnie – jak najbardziej. Może gdzieś nastąpił przesyt daniami bezmięsnymi i wzięli się zbuntowali? Może. Ja uznałam je za naprawdę proste i smaczne. Mam nadzieję też, że wśród Was znajdą  się i tacy, którzy spróbują. Szkoda byłoby nie – tyle Wam powiem.

Aaa i jeszcze – Dobrej nocy, Kochani 😉

 

 

Klasyczne wegańskie falafele

Składniki: na 24 sztuki

1 i 1/2 szkl. cieciorki (nieugotowanej)

1/2 szkl. posiekanej zielonej pietruszki

1/2 szkl. posiekanej cebuli

7 ząbków czosnku

2 łyżki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)

1 i 1/2 łyżeczki soli

2-3 łyżeczki kuminu

szczypta mielonego kardamonu

1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

opcjonalnie – szczypta pieprzu kajeńskiego

olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron)

 

Przygotowanie:

  1. przepłukujemy na sitku ziarna soczewicy.
  2. Zalewamy je wodą w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak 1 minutę, następnie przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy tak na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy przez sitko i osuszamy.
  3. Do misy robota przekładamy pietruszkę, cebulę i czosnek i miksujemy dokładnie, odstawiamy.
  4. Dodajemy do nich cieciorkę, mąkę owsianą, sól, kumin, kardamon, kolendrę i pieprz kajeński. Miksujemy dokładnie do uzyskania konsystencji pasty.
  5. Doprawiamy, jeśli trzeba, następnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  6. Po tym czasie formujemy falafele i smażymy je na patelni pk 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy po wyjęciu z patelni. Podajemy.

 

Przepis pochodzi ze strony Minimalist Baker.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *