Konkurs Kreatywnie w kuchni, część II.

Długie wakacje od gotowania? Nie dla mnie.  Najchętniej znalazłabym jakąś kuchnię, do
której mogłabym wejść, upiec ciasto i przygotować sobie makaron. Powinnam
trzymać się jak najdalej od warzywnych straganów. Jedno spojrzenie na nie w
kolejce po maliny i już po mnie. Wyłączam się zupełnie, konstruując w głowie
kolejny przepis. Zaczęłam nosić przy sobie notes, w którym je zapisuję, by nie
ulotniły się w drodze powrotnej. 

Pomyślałam więc, o konkursie. Skoro ja nie mogę gotować,
może Wy macie więcej szczęścia i czasu?
Raz w tygodniu przekazywać Wam będę garść inspiracji na
dania z wykorzystaniem między innymi warzyw i owoców sezonowych. Udział w
konkursie polegać będzie na przygotowaniu dania, w oparciu o jedną z podanych przeze mnie inspiracji
i przysłaniu dokładnego przepisu ze zdjęciem
. Konkurs potrwa do 31 sierpnia.
Nagrodą w konkursie jest prostokątna foremka do tarty z wyjmowanym dnem,
szklana patera na ciasto oraz nagroda-niespodzianka. Mam nadzieję, że już sam
udział w konkursie będzie dla mnie i dla Was ciekawą wakacyjną przygodą.
Konkurs Kreatywnie w
kuchni, część II – Ogórki i jagody

Pomysł pierwszy – Mizeria z pesto koperkowo-cytrynowym
Ogórki kroimy na plasterki, koperek ucieramy w moździerzu z sokiem z cytryny, odrobiną miodu, solą, pieprzem i oliwą. Łączymy z ogórkami. Pospujemy orzechami.

Pomysł drugi – Przystawka
Pieczarki, w całości lub pokrojone, zależnie od wielkości, odparowujemy na patelni, schładzamy. Ogórki kroimy w plasterki. Kwaśną śmietanę mieszamy z posiekanym czosnkiem i dużą ilością koperku. Szalotkę siekamy. Pieczarki, ogórki i szalotkę łączymy ze śmietaną. Posypujemy rozkruszoną fetęąi uprażonymi pestkami dyni. Serwujemy w niskich szklaneczkach.  

Pomysł trzeci – Sałatka z jagodowym winegretem
Siekamy szalotkę, na talerzu rozkładamy rukolę, posypujemy pokrojoną fetą, szalotką i uprażonymi piniami bądź orzechami włoskimi.  Polewamy jagodowym winegretem.

Pomysł czwarty – Grzanki
Bagietki skrapiamy oliwą z oliwek, wstępnie opiekamy. Następnie układamy na nich plasterki koziego sera. Posypujemy jagodami. Zapiekamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Oto zdjęcia nagród w konkursie:

Świetnej jakości prostokątna forma na tartę z wyjmowanym dnem:

Szklana patera na ciasto o średnicy 28 cm:
Mam nadzieję, że dzisiejsze pomysły zainspirują Was i
zachęcą do wzięcia udziału w konkursie – Kreatywnie w kuchni. Dokładny
przepis z 1 zdjęciem przygotowanego dania przysyłajcie proszę na adres: mamana3101@gmail.com

Na
Wasze realizacje
czekam do 31 sierpnia. Wszystkie Wasze zdjęcia pokażę na blogu w postaci
galerii.Wybrane przepisy wypróbuję sama już po wakacjach.  I oczywiście
nagrodzę 3, moim zdaniem najlepsze.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia!

5 comments Add yours
  1. czy chodzi o to, by wykorzystać podane przez Ciebie przepisy? bo właściwie zamieszczasz recepturę "od a do z" i zastanawiam się czy mam ją zrealizować czy pozmieniać i tylko się zainspirować

    dziękuję

  2. Mnemonique,
    zachecam goraco do udzialu 🙂

    Mimi,
    tak, chodzi o to, by wykorzystac podane przeze mnie pomysly, opracowujac dokladne gramatury i proporcje, nastepnie zrealizowac i zrobic zdjecie, no i wyslac do mnie. Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie

    ANna

  3. Ja juz od dawna korzystam z Twoich przepisow. Dziekuję. Chcialam napisac do Ciebie list, ale mam komunikat, zeby wpisac prawidłowo adres, czy tam jest 3 i 101, bo ta trojka tak nizej? Nie wiem, czy głupio pytam?! Sprobuje z innej poczty. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *