Konkurs – Kreatywnie w kuchni, część III.

Długie
wakacje od gotowania? Nie dla mnie.
Najchętniej znalazłabym jakąś kuchnię, do której mogłabym wejść, upiec
ciasto i przygotować sobie makaron.
Pomyślałam więc, o konkursie. Skoro ja nie mam chwilowo możliwości, by gotować, może Wy macie
więcej szczęścia i czasu?

 Oto kolejna już, trzecia część konkursu czyli garść inspiracji na dania z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych. Udział w konkursie polegać będzie na
przygotowaniu dania, w oparciu o jedną z podanych przeze mnie
inspiracji
i przysłaniu dokładnego przepisu ze zdjęciem
. Konkurs
potrwa do 31 sierpnia. Nagrodą w konkursie jest prostokątna foremka do tarty z
wyjmowanym dnem, szklana patera na ciasto oraz nagroda-niespodzianka. Mam
nadzieję, że już sam udział w konkursie będzie dla mnie i dla Was ciekawą
wakacyjną przygodą.

Konkurs
Kreatywnie w kuchni, część III – Pomidory i śliwki

Pomysł pierwszy – pomidory faszerowane
Możemy użyć pomidorów zwykłych co do wielkości lub małych, koktajlowych. Te drugie stanowić wówczas będą elegancką przystawkę. Pomidory, które wcześniej wydrążamy, faszerujemy kuskusem z uprażonymi płatkami migdałowymi, karmelizowaną czerwoną cebulą, serem kozim i posiekaną miętą. Zapiekamy.

Pomysł drugi – sałatka z pomidorami
Dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe albo truskawkowe) kroimy w dużą kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę (można zastąpić cebulą), dobrą oliwę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podanim posypujemy szczypiorkiem i prażonymi piniami lub orzechami włoskimi.

Pomysł trzeci – śliwkowe crumble
Pokrojone na ćwiartki lub połówki, zależnie od wielkości, śliwki polewamy mieszanką miodu z rumem. Układamy w naczyniu do zapiekania. Przygotowujemy kruszonkę – płatki owsiane, migdałowe, cukier brązowy (można zastąpić miodem), mielone migdały i masło łączymy. Rozkruszamy nad śliwkami, zapiekamy.

Pomysł czwarty – placuszki owsiano-migdałowe ze śliwkami
Ubijamy na sztywno białko, dodajemy miód. Łączymy z żółtkiem, płatkami owsianymi, mielonymi migdałami i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Smażymy.

Oto zdjęcia nagród w konkursie:
 
Świetnej jakości prostokątna
forma na tartę z wyjmowanym dnem:
 
Szklana patera na ciasto o
średnicy 28 cm:
 
 
Mam
nadzieję, że dzisiejsze pomysły zainspirują Was i zachęcą do wzięcia udziału w
konkursie – Kreatywnie w kuchni. Dokładny przepis z 1 zdjęciem przygotowanego
dania przysyłajcie proszę na adres: mamana3101@gmail.com

Na Wasze
realizacje czekam do 31 sierpnia. Wszystkie Wasze zdjęcia pokażę na blogu w
postaci galerii.Wybrane przepisy wypróbuję sama już po wakacjach. I oczywiście
nagrodzę 3, moim zdaniem najlepsze.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *