Kruche ciasto z malinami, bezą i kruszonką.

 

IMG_3759

 

Ostatnio to nasze ulubione ciasto. Zabieramy je ze sobą na liczne spotkania i imprezy pożegnalne. (U nas do końca roku pozostał jeszcze tydzień…) Nie mogę się nim nasycić. Ma w sobie wszystko, co powinno mieć ciasto na lato. I z nim już zawsze będzie mi się kojarzyć, także  z chwilami tych wyjątkowych pożegnań, których za nami ostatnio tak wiele.

To nieprawda, że nie ma ludzi niezastąpionych…

 

IMG_3763
Kruche ciasto z malinami, bezą i kruszonką

Skladniki:
Na kruche ciasto:
0,5 kg mąki tortowej
1 proszek do pieczenia
1 szklanka cukru (można trochę mniej, wg uznania),
5 żółtek (białka odlewamy do innego naczynia do ubicia)
1 margarynę (ja używam 250 g masła)
3 łyżki kakao
250-300 g malin mrożonych lub świeżych

Dodatkowo:
1 szkl. cukru do ubicia bezy

Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier, masło, żółtka i proszek zagniatamy w misce aż ładnie się połączy. Jeśli potrzeba, bo zbytnio się klei można podsypać troszkę mąki.
2. Dzielimy ciasto na 2 większe części i jedną mniejszą* (do posypania na wierzchu). Jedną większą część mieszamy z kakao.
3. Na blachę kruszymy część jasną ciasta, na to ciemną, posypujemy całość bułką tartą, żeby zatrzymała trochę sok z owoców. Układamy maliny.**
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Ubijamy białka, dodajemy szklankę cukru, ciągle miksując (ze względu na tę dodatkową szklankę cukru potrzebną do bezy, do ciasta możemy dodać trochę mniej cukru).
6. Nakładamy na owoce kleksy z białka, w równych rzędach, ale nie zalewamy całości białkiem. Białko powinno wyrosnąć. Dookoła kleksów z białka, kruszymy ostatnią z trzech części ciasta –
tę najmniejszą, żeby przykryć wystające gdzieniegdzie owoce.
7. Pieczemy 1 godzinę.***

Uwagi:
* Oczywiście to, jaka część ciasta będzie kakaowa a jaka biała – nie ma większego znaczenia. Można też ewentualnie zostawić całe ciasto bez kakao i posypać całość – startą, czarną czekoladą. Smakuje wtedy inaczej.
** My zawsze używamy malin (zazwyczaj mrożonych), ale mogą też być kwaskowe konfitury.
*** Z pieczeniem wszystko zależy od pieca – w niektórych piecach piekło się 45 min, a w niektórych ponad godzinę. Ja zawsze po 20 min sprawdzam czy to białko na wierzchu się nie przypala i ewentualnie przykrywam całość folią.

To ciasto jest pyszne z bitą śmietaną albo z lodami waniliowymi i sosem malinowym.

Za przepis dziękuję Ani. Aniu, powodzenia tam, gdzie teraz jesteście. Trzymamy za Was kciuki.

IMG_3771

Smacznego!
14 comments Add yours
  1. U nas to ciasto nazywalo sie kruszon, albo plesniak (piana z bialek miala imitowac plesn ), to co na wierzchu to raczej nie jest kruszonka, tylko ciasto skubane, stad to ciasto nazywane jest tez czesto skubancem. Tradycyjna kruszonka przede wszystkim inaczej smakuje niz to co na ciescie.

    1. Joasiu,
      to kwesti regionu, bo kruszon vel plesniak vel skubaniec, nazywany jest tez fuga w Kruszwicy 🙂

      Nie ulega natomiast watpliwosci, ze to po prostu kruche ciasto z beza, owocami i kruszonka… i tego sie trzymam 🙂

      Dziekuje Ci za komentarz,

      Pozdrawiam serdecznie

      Anna

  2. Aniu kochana, a to niespodzianka:)))) BARDZO się cieszę, że je polubiliście i przygarnęliście. Napiszę niebawem chyba, że zupełnie zapadnę się w remontowo – przeprowadzkowych czeluściach…ciągle jeszcze walczymy.
    Do usłyszenia, Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *