Kulki mocy z dynią.

Ja wiem, że to moje milczenie tutaj mocno się przedłuża. I z każdym dniem coraz trudniej się zebrać. Powodów jest kilka,  w tym chyba jeden – najważniejszy. Smutek i przygnębienie z powodu odejścia małego futrzastego domownika. Takie sytuacje są w dwojnasób trudne właśnie dla rodziców. Zżywamy się ze zwierzakiem i obserwujemy wieź rosnącą między dzieckiem a nim. Potem smutek dopada szczególny, gdy patrzysz, jak dziecko sobie z tą stratą nie radzi. I nieważne, że to dziecko to już właściwie młody facet.

Każdego kolejnego dnia lapiesz się na tym, ile rutynowych puntków dnia nagle wypada z Twojej codzienności, potykasz się o drobiazgi, które przywołują wspomnienia i na nowo się składasz w tym nowym porządku.

Tak to teraz u nas wygląda.

Czas w końcu nadszedł na publikację, która swoje w schowku już odczekała. Kulki są pyszne, jedne z moich ulubionych. Polecam gorąco!

 

 

Kulki mocy z dynią

Składniki:

1 i 1/2 szkl. płatków owsianych

1/4 szkl. zmielonych wiórków kokosowych

1/2 szkl. waniliowej / bananowej odżywki białkowej

1 łyżeczka przyprawy piernikowej (lub mieszanki w równych proporcjach cynamonu, gałki, ziela angielskiego i imbiru)

1/2 szkl. dyniowego puree

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szkl masła orzechowego (użyłam domowej roboty migdałowego wg tego przepisu)

1/2 szkl. syropu klonowego (u mnie pół na pół klonowy z melasą z granatów)

1 łyżka mleka roślinnego

szczypta soli

 

1 szkl = 250 ml

 

Przygotowanie:

  1. Miksujemy płatki owsiane do postaci mąki, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia.
  2. Łyżeczką nabieramy porcje wielkości małego orzecha włoskiego.
  3. Mokrymi dłońmi formujemy kulki, układamy na talerzu / w pojemniku, który wstawiamy do lodówki.
  4. Po dwóch/trzech godzinach są gotowe, przekładamy je do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

 

 

 

Przepis, który lekko zmodyfikowałam pochodzi stąd. 

Smacznego!

2 comments Add yours
    1. Witaj, dziekuje,
      Odzywke mozna po prostu pominac. Gdyby byla taka potrzeba – mozna dodac 1 lyzke wiecej platkow owsianych,
      Powodzenia,
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *