Łosoś na parze z palonym masłem ziołowym. Prosty obiad.

Łosoś to jedyna ryba, którą akceptują nasze chłopaki (włączając najstarszego ;-))W sumie zawsze to coś. I postęp – bo jeszcze 2 lata temu synkowie by ryby widelcem nie trącili 🙂 Przygotowuję go zawsze na parze. Kupuję tylko bio i podaję raz w tygodniu. Tak wyglądają u nas próby bilansowania diety 🙂

I w sumie jest to dla mnie jeden z najprostszych obiadów. Bo ryba gotuje się sama, w czasie gdy przygotowuję kaszę – bulgur/kamut, gdy czas nagli, lub komosę – gdy ciut go więcej. Do tego jakieś szybko skrojone warzywa i voila. Wersja z palonym masłem i ziołami, po które wyskakuję do ogródka to miłą wiosenna odmiana, którą i Wam – gorąco polecam.

Łososia w wersji, którą widzicie na zdjęciu podałam z komosą skropioną oliwą i osypaną dukkah, na którą przepis podawałam Wam tutaj.

 

 

Łosoś na parze z palonym masłem ziołowym

Składniki:

łosoś bez skóry podzielony na 4 porcje

sól, pieprz, sok z cytryny

garść świeżych ziół – u mnie tymianek, oregano i szałwia

80 g masła

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy sałatkę (na przykład taką, jak ta poniżej) i komosę. (Komosę ugotujemy na sypko, jeśli rozpoczynając jej gotowanie zalejemy ją wrzątkiem, a nie zimną wodą. Wcześniej komosę dokładnie płuczemy – pozbywamy się w ten sposób goryczki.)
  2. Łososia gotujemy na parze. Po ugotowaniu przekładamy na talerz, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. W czasie, gdy łosoś się gotuje przygotowujemy palone masło. Masło pokrojone na mniejsze kawałki przekładamy do rondla o grubym dnie i powoli podgrzewamy. Kiedy się rozpuści na jego powierzchni powstanie piana, której nie zbieramy, składniki w niej zawarte ulegną karmelizacji i tak powstanie nasze masło palone. Kiedy zacznie pachnieć orzechowo i nabierze ciemniejszej barwy delikatnie zdejmujemy je z ognia i przelewamy do miseczki starając się nie przelać tego, co pozostanie na dnie garnka. Dodajemy natychmiast posiekane zioła i pozostawiamy tak na chwilę.
  4. Na talerz z łososiem przekładamy komosę i sałatkę, a łososia polewamy palonym masłem ziołowym.
Sałatka z kopru włoskiego

Składniki:

1/2 dużej bulwy kopru włoskiego

2 łyżki oliwy

duża garść kolendry

2 pomarańcze – użyłam krwistych

szalotka

sólo i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Siekam bulwę kopru, kolendrę i szalotkę. Przekładam do miski.
  2. Pomarańcze obieram, kroję na plastry a potem jeszcze na mniejsze cząstki. Dodaję do miski.
  3. Całość skrapiam oliwą, osypuję solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i próbuję, doprawiam jeśli trzeba. Podaję.

 

 

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *