Marmurkowy sernik podwójnie czekoladowy

W okresach przedświątecznych czasu brakuje jakby jeszcze bardziej. Też macie takie poczucie? Doba wciąż z tą samą 24 godzinną żelazną konsekwencją niezmiennie niepojemna, a zadań przybywa…

 

W takich chwilach od jakiegoś czasu staram się stosować strategię selektywnego olewactwa. Stawiam na to, i tylko na to, co najważniejsze. Jakoś się udaje. Za każdym razem wychodzi to lepiej. Czego i Wam życzę, Kochani!

A dziś proponuję Wam sernik megaczekoladowy. Jest naprawdę niesamowity. Intensywny, o mazistej teksturze, genialny! Nie tylko od i na święta! Polecam gorąco!

 

Marmurkowy sernik podwójnie czekoladowy (Marbled double chocolate cheesecake)

Składniki:

Na warstwę z czekoladą deserową:
500 g twarogu sernikowego
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki śmietanki 20%
150 g czekolady deserowej (74% zawartości kakao)

Na warstwę z białą czekoladą:
500 g twarogu sernikowego
75 g drobnego cukru lub cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki śmietanki 20%
150 g białej czekolady

Przygotowanie:
1. Rozpoczynamy od roztopienia w kąpieli wodnej obu czekolad osobno. Odstawiamy do wystudzenia.
2. W osobnych miskach łączymy składniki obu warstw – twaróg z cukrem i żółtkami do dokładnego połączenia.
3. Do rozpuszczonych i wystudzonych czekolad dodajemy śmietankę.
4. Do jednej miski z twarogiem przelewamy rozpuszczoną czekoladę deserową, Mieszamy do połączenia. Do drugiej miski dodajemy białą czekoladę i również mieszamy do połączenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni.
6. Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wodą.
7. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, wysypujemy spód i brzegi mąką.
8. Masy przelewamy do foremki na dwa sposoby. Pierwszy, prostszy polega na naprzemiennym wylewaniu mas jasnej i ciemnej i następnie delikatnym przemieszaniu ich wykałaczką, tak aby powstały esy floresy.  Drugi, bardziej efektowny ale też bardziej czasochłonny. Na środku tortownicy wylewamy jedną czubatą łyżkę ciemnej masy, podnosimy foremkę na wysokość mniej więcej 10 cm i upuszczamy – w ten sposób masa, która nie jest zbyt rzadka rozleje się szybciej na dnie.  Na niej wylewamy masę białą, podnosimy, upuszczamy foremkę – i tak działamy na przemian wylewając na siebie kółka ciemnej i białej sernikowej masy aż do wyczerpania składników.
9. Wierzch wyrównujemy. Możemy przy tym zrobić esy floresy na powierzchni ciasta – szczególnie w sytuacji, kiedy nie zamierzamy po upieczeniu dekorować go polewą.
10 Pieczemy 60 minut.
11. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku przez kwadrans. Studzimy, przechowujemy w lodówce. Dekorujemy. Możemy po prostu udekorować nasz sernik wiórkami czekolady deserowej albo też przygotować polewę. Przepis na polewę poniżej.

Polewa czekoladowa

Składniki:

4 łyżki kakao bez cukru
8 łyżek wody
1 łyżka oleju kokosowego lub słonecznikowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz żelatyny łączymy w garnuszku i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Żelatynę rozrabiamy w minimalnej ilości wody do rozpuszczenia. Dodajemy do masy kakaowej, mieszamy dokładnie, polewamy ciasto.

 

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Nie wiem czy sernik jest genialny, bo jeszcze go nie upiekłam. Wierzę, że tak.
    Genialna natomiast na pewno jest jego dekoracja. Jak zrobić te cuda?

    1. To zwyczajne bezy, ktore po ubiciu szpryca nakladam na blache a potem rozpuszczam odrobine (30-50g) czekolady deserowej i cienka struzka z lyzki polewam nia kazda z osobna. Potem mozna jeszcze wykalaczka rozprowadzic czekolade, zeby osiagnac ladniejszy efekt…

      Pozdrawiam serdecznie

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *