Migdałowa owsianka z grejfrutem i cynamonem.

 

 

Straciłam apetyt, co w moim przypadku zdarza się niezwykle rzadko. Tak to bywa jednak, gdy człowieka złoży choroba. Dobrej owsianki jednak nigdy nie odmówię.

Użycie migdałowego mleka wymaga kontrastu – tym razem w postaci czerwonego grejfruta. Do tego opieczone w miodzie cynamonowe migdały. Kuracja lepsza od tej antybiotykowej. Przynajmniej na polu poprawiania nastroju.

 

 

 
 Migdałowa owsianka z grejfrutem

Składniki:
2 szklanki mleka migdałowego
4 łyżki płatków owsianych
szczypta soli
opcjonalnie – 1/2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
1 mały czerwony grejfrut

Ponadto:
200 g migdałów bez skórki*
3 łyżki miodu
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy migdały. Mieszamy miód z ciepłą wodą i 1/2 łyżeczki cynamonu. Miksturą zalewamy migdały, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy lekko cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy z nawiewem przez kwadrans, obracając raz w czasie pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestudzenia, po czym przekładamy na płaski talerz, tak aby migdały się ze sobą nie posklejały. Po wystudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.
2. Zagotowujemy mleko, dodajemy płatki i szczyptę soli, mieszamy, gotujemy około 10 minut.
3. W tym czasie obieramy grejfruta.
4. Owsiankę podajemy z cząstkami grejfruta i migdałami, całość posypujemy dodatkowo cynamonem.

*aby obrać migdały ze skórki wystarczy wrzucić je do gotujacej sie wody i pozostawic na 3 minuty, następnie przelać na sitko i obierać, póki ciepłe. Podana powyżej ilość migdałów wystarczy do przygotowania kilku takich porcji owsianki. Można do tego użyć migdałów w płatkach lub słupkach, uważając podczas pieczenia, aby nie przypiec ich zbyt mocno.

Smacznego!

9 comments Add yours
    1. Poniewaz antybiotykow unikam jak ognia i nawet nie jestem w stanie sobie przypomniec, kiedy je ostatni raz bralam to juz zapomnialam. Masz racje, smak sie zmienil i posmak w ustach ten metaliczny wciaz drazni…

      Dziekuje i pozdrawiam Cie serdecznie

      Anna

    1. Nie wierze! Jak Ty nie mzesz, to kto bedzie mogl???
      Pomysl sobie, ze to mleko migdalowe, lekko slodkie, lekko mdle i do tego – grajfruty 🙂

      Moc serdecznosci, Kochana

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *