Morele,morele, more… ciąg dalszy…

Obiecany, kolejny morelowy przepis. Trochę także truskawkowy. Generalnie – pożegnalny. Sezon, ten właściwy, dobiega końca…   
Morele i brownie z tymiankiem. Co Wy na to? Albo jeszcze – truskawki i brownie z miętą? Sposób przygotowania pozwala na dowolne szaleństwa. Przygotowujemy brownie, rozlewamy je do foremek, a na wierzchu układamy owoce, które lubimy i mamy akurat pod ręką. Posypujemy ziołami. Są lekkie, bardzo delikatne i eleganckie. Takie na raz. Polecam gorąco. 

Mini brownies

Składniki: na 20 sztuk
3 jajka
100 g cukru trzcinowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
15 g mąki ziemniaczanej
250 g czekolady deserowej (minimum 60% zawartości kakao)
130 g masła
15 g gorzkiego kakao rozpuszczonego w 3 łyżkach kawy
morele, truskawki
mięta, tymianek
Przygotowanie:
1.      Rozpuszczamy kakao w kawie. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy kakao. Nie pozwólmy masie zbytnio się rozgrzać. Odstawiamy.
2.     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
3.    W osobnej misce miksujemy jajka, dodając stopniowo cukier. Kiedy ten się już rozpuści, dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Wlewamy masę czekoladową i wsypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy.
4.     Wlewamy masę czekoladową do foremek na mufinki (na wysokość 1-1,5 cm). 
5.   Pokrojone drobno owoce układamy na wierzchu. Posypujemy ziołami. Truskawki miętą, morele tymiankiem.
6.      Pieczemy 12 minut, bez nawiewu.

Smacznego! 
14 comments Add yours
  1. Wspaniały pomysł. Ten dodatek tymianku kusi. 🙂
    Ja jeszcze nie robiłam nic z moreli,ale zrobię. U nas są jeszcze, mam wrażenie,że właściwie dopiero się zaczęły pokazywać:)
    Pozdrowienia:)

  2. U Ciebie dobiega końca. U nas Włoskie były pyszne, teraz wciąż Hiszpańskie, któe rozpadają się przy próbie transportu…, czekam na polskie. Zatem przyjeżdżaj, bo u nas będą i będą…;).
    Twoje browniczki zachwycjące:)
    U nas słońce po porannej ulewie, przyesyłam Ci jego promyki!

  3. A mi sie wydaje, ze wlasnie zaczely sie pojawiac te naprawde dojrzale i smaczne. Na rynku dzisiaj skrzynka 5 kilogramow byla po 8 euro – w sam raz na morelowe konfitury. Milej niedzieli Aniu !

  4. Wspaniale,musze koniecznie zrobic,cudny przepis:))szkoda,ze sezon truskawkowy dobiega konca,powinny towarzyszyc nam cale lato.Asinek.Pozdrawiam

  5. Très jolies tes photos et tes gâteaux ont l'air délicieux! (habbouss du blog "envie de pâtisseries")

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *