Muesli dr Birchera i sukces, którym warto się pochwalić.

 

 
 
Nie napiszę o tym, jak weekend, który minął był dobry i wartościowy. To prawie wieki temu. Pisanie o tym, który przyjdzie zdaje się być bardziej na czasie. Nadzieje jak zawsze wielkie, choć nieśmiałe…

 

Ani o wielkiej tęsknocie za małym chłopcem, który wyjechał z zakazem zabrania ze sobą telefonu… a Ty rwij kobieto włosy z głowy i śpij z jego poduszką w swoim łóżku bo dokładnie
tyle Ci pozostało. Oprócz czekania.

Ani też o trosce o tegoż samego chłopca, o jego przyszłość w świecie bez skrupułów i zahamowań.

Tym bardziej o córce pierwszej, która już niedługo poleci do Chin i będą to najdłuższe 3 tygodnie oczekiwania, jakie jestem w stanie sobie wyobrazić.

Ni tym bardziej o tęsknocie za cud-mężem, który wyjechał był zostawiając swoje wszystko na mojej głowie (w takiej sytuacji uświadamiamy sobiem ile to jest tak naprawdę to wszystko…)

Taki to czas przedziwnego zawieszenia  pomiędzy rutynową codziennością a niezwyczajnością rozłąki. Byle do piątku!

– Mama! Jutro będziesz robić śniadanie tylko dla jednej osoby – mówi mi synek pierwszy. Rozmawiamy, przekazując sobie z ręki do ręki talerzyk z ostatnim kawałkiem niedzielnej
szarlotki. Jutro zostaną już tylko dwa dni…

Ale żeby nie było już tak nostalgicznie i smutnawo, pochwalę się Wam wygraną w VI edycji Foodelia International Food Photography Awards. Dwa zrobione przeze mnie zdjęcia zyskały aprobatę jury. Możecie obejrzeć je na stronie foodelia.us choć z pewnością stałym czytelnikom Addio są one dobrze znane. To fajny sukces, który bardzo mnie ucieszył.

Muesli dr Birchera chyba nikomu polecać nie trzeba. Przygotowuje się niemal samo, wystarczy zalać płatki owsiane sokiem owocowym i odstawić na noc do lodówki. Potem już tylko dodajemy owoce (w wersji oryginalnej – tarte jabłko), gęsty naturalny jogurt, miód i orzechy. Możliwości jest wiele. Moja wersja – z sokiem z krwistych pomarańczy, z truskawkami, miodem i pistacjami. Polecam gorąco! A już wkrótce zapraszam na pyszną szarlotkę.

 

 

 Muesli dr Birchera

Składniki: na 2 porcje
75 g płatków owsianych gorskich
75 ml soku owocowego (u mnie wyciskany sok z czerwonych pomarańczy)
miód do smaku
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
orzechy/pistacje/migdały do podania
plasterki truskawek, pomarańczy lub tarte jabłko
opcjonalnie do podania – 2 marakuje

Przygotowanie:
1.  Sok wyciskamy. Zalewamy nim płatki owsiane, mieszamy dokładnie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy 30 mniut, by płatki wchłonęły sok i można było podawać muesli.
2.  Na dno szklanek wykładamy jogurt, na to płatki, polewamy miodem, posypujemy orzechami, obkładamy owocami, podajemy i w dobrym humorze rozpoczynamy nowy dzień.

Smacznego!

5 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *