Naleśnik w słoiku.

 

IMG_4038
Za nami Chandeleur 2014. I podobno zima potrwa jeszcze 6 tygodni. Jeśli wierzyć zachowaniu świstaka.  Czasami naleśniki wyjadamy do ostatniej sztuki z niepokojem spoglądając na malejący w dużym tempie stosik tych już usmażonych. A czasami zostaje jeden, dwa i żadną miarą nie da się go zjeść. Dobrym pomysłem wówczas może okazać się naleśnik w słoiku.


Naleśnik* w słoiku

Składniki: 
usmażone naleśniki, na przyklad według tego przepisu
krem czekoladowy lub masło orzechowe, powidła, mus jabłkowy, truskawkowy, twarożek – smarowidło wedle uznania, smaku i dostępności, także hummus, sos czosnkowy, 1000 wysp…
uprażone ziarna lub płatki migdałowe
suszone owoce
orzechy
owoce świeże lub mrożone
jogurt naturalny
w wersji wytrawnej – tarty ser żółty, gorgonzola, mozzarella

Przygotowanie:
1. Naleśniki smarujemy wybraną pastą/kremem.
2. Zwijamy w ruloniki. Kroimy je w 1 cm kawałki.
3. Układamy je w słoiku dosypując jednocześnie pozostałe składniki wedle uznania.
4. Jeśli taka potrzeba/możliwość podgrzewamy w mikrofali tuż przed podaniem.

*może to być także porwany na kawałki omlet

Smacznego!
7 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *